FOTO: null

Semberski ribolovci imaju sve manje ulova, a kažu da ribe u rekama skoro da i nema.

Tokom leta navikli su na manje količine ribe, ali ne i da najuporniji pecaroši, koji dane provode pored vode, ne upecaju ništa. Obale Drine i Save ovih dana su puste i tek poneka udica ostala je zabačena u vodu, jer najuporniji ribolovci ne gube nadu.

Svi potvrđuju da je ribe u rekama sve manje, a koliko je stanje ozbiljno pokazuje i podatak da je na nedavno održanom takmičenju sportskih ribolovaca na švapskim revirima na Drini dvadesetak ribolovaca tokom celog dana jedva upecalo nešto više od kilogram ribe.

Sportski ribolovac Gojko Šurbat kaže da je krivolov najveći razlog za drastično smanjen roblji fond.

– Oni koji ribare mrežama, strujom i izlove i ribu i mlađ nisu pravi ribolovci. Šteta koju čine je velika - kaže Šurbat i apeluje da ribočuvari i policija više kontrolišu ribarenje.

Krivolovci koriste mreže koje nisu dozvoljene, a ribe ubijaju i strujom, što ostavlja mnogo teže posledice. Ovako se unište čitava jata ribe, a krivolovci iskoriste tek nekoliko najkrupnijih primeraka.

Udruženje sportskih ribolovaca „Riba“, koje je u Bijeljini osnovano 2006. godine, okuplja oko 700 članova. Predsednik Udruženja Miodrag Đukić kaže da lovočuvarska služba svakodnevno radi na zaštiti ribljeg fonda.

- Pet čuvara od početka godine oduzelo je krivolovcima oko 500 metara mreže - rekao je Đukić.

Poribljavanje

Početkom godine semberske reke i jezera poribljene su sa više od dve tone riblje mlađi. Ipak, zaljubljenici u reke primećuju da to nije dovoljno i da su neke riblje vrste, poput štuke i kečige, skoro potpuno nestale.

Kažu da bez obzira na to da li ulova ima ili nema izlaze na reke i strpljivo pecaju dok voda odnosi sve negativne misli i emocije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )