FOTO: null

Talentovani mladi umjetnik iz Ugljevika, Ljiljan Lili Mijatović, već u djetinjstvu ispoljavao je sklonost kreativnom stvaranju, naročito na polju likovne umjetnosti.

Još od djetinjstva sam volio crtati, da bih u periodu od 2008-2012. godine prešao na ozbiljnije radove na platnu sa akrilnim bojama, takoreći, umjetničke slike. Od 2012. godine moje interesovanje za slikanje je otišlo u drugi plan, zbog zaposlenja, jer slikanje samo po sebi oduzima mnogo vremena, a s obzirom da sam morao da radim nisam se mogao više baviti slikanjem, kaže Ljiljan.

Sa razvojem tehnologije, prvenstveno mobilnih telefona i kamera u isti mah raslo je i Ljiljanovo interesovanje za fotografiju. Fotografijom kao hobijem počeo sam se  baviti od 2009. godine, s tim što sam u zadnjih par godina veoma napredovao, opet zahvaljujući internetu i društvenim mrežama, prvenstveno Instagramu, objašnjava Ljiljan.

Umjetnička fotografija je posebno privlačila Ljiljanovu pažnju i o njoj je počeo učiti na internetu, preko onlajn foto- magazina. S vremenom je naučeno krenuo ispoljavati kreirajući sopstvene fotografije. Od fotografske opreme ne koristim skoro ništa. Sebe smatram, kako bi na zapadu rekli, “mobilnim fotografom”, kaže u šali Ljiljan.

Od opreme koju koristi pri fotografisanju, najčešće upotrebljava mobilni telefon, i obični point&shoot fotoaparat. Za editovanje fotografija upotrebljava napredne programe na telefonu. Osim telefona i p&s aparata koristi i par dodataka za telefon kao što su “macro objektiv” za telefonsku kameru sa kojom fotografiše veoma sitne detalje . 

Najviše voli pejzažnu fotografiju, šeta dosta u prirodi i uživa u tome, pa uspije usput da napravi i stotinjak fotografija od kojih, kako kaže, uvijek izabere par koje vrijede. 

Kroz fotografiju se vodi sa dvije najpoznatije fotografske izreke, a to su: "Nije bitno kakav je fotoaparat nego osoba koja stoji iza njega" i meni omiljena "najbolja kamera je ona koju imaš uz sebe" Danas svi imamo kamere ugrađene u telefone i polako te kamere postaju sve naprednije pa zamjenjuju čak i ozbiljnije fotoaparate. Jer, kada vidite nešto što vam se svidi i poželjeli bi da to snimite ipak ćete iskoristiti kameru na telefonu, jer vam je onaj teški, glomazni, skupi, profesionalni fotoaparat ostao kod kuće, objašnjava Ljiljan.

U budućnosti planira da i dalje napreduje, da kupi sebi napredniji fotoaparat i pored njega analogni - filmski aparat za koji tvrdi da  zahtijeva mnogo više razmišljanja i iskustva jer ste ograničeni brojem snimljenih fotografija.

Današnja omladina od rodbine i roditelja na poklon dobija solidne fotoaparate, sa kojima prave stvarno odlične fotografije, ali im fali iskustva. Ja sam se ipak ograničio na point&shoot fotografiju i prvenstveno mi je bitno iskustvo i kvalitet fotografije, a ne oprema, ističe ovaj zaljubljenik u fotografiju.

Ljiljanove  fotografije objavljujene na Instagramu možete pogledati pod korisničkim imenom chasingskiez ( @chasingskiez ), a u međuvremenu uživajte u odabiru fotografija koje je Ljiljan pripremio specijalno za čitaoce portala InfoBijeljina.

Piše: Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )