FOTO: null

Međunarodno poznata kompanija "Nielsen" ograđuje se od podataka o istraživanju gledanosti TV kanala u BiH, a koje sprovodi agencija "Audience Measurement" (AM) iz Sarajeva.

Nakon što se agencija za istraživanje gledanosti AM našla u središtu medijskog skandala u BiH, u "Nielsenu" pojašnjavaju da AM ima samo dozvolu da koristi njihovu tehnologiju, ali da sva istraživanja sprovode potpuno nezavisno od njih.

"Nielsen nije odgovoran za podatke koje je objavio AM", kažu u ovoj kompaniji i naglašavaju da AM ne može koristiti logo ili ime "Nielsena" u bilo kojem drugom slučaju osim slogana "Nielsen licensed technology".

Inače, kompanija AM do prije nekoliko dana, odnosno dok se nije počelo raspetljavati klupko u vezi s medijskom aferom u kojoj su oštećene međunarodne kompanije i domaći mediji za više miliona KM koristila je upravo logo ove kompanije iako na to nisu imali pravo, što je vidljivo iz odgovora "Nezavisnim" iz "Nielsena".

Prema pisanju medija, a što je i dokumentovano sa nekoliko javno dostupnih snimaka, kompanija "Audience Measurement", skrivajući se iza logoa "AGB Nielsen", izdavala je lažne podatke o emitovanim reklamama na stanicama TV  mreže, koju predvodi TV 1, a koju čine još sedam TV stanica u BiH. Kasnije su iz "Audience Measurementa" priznali "grešku" i to  da su, navodno, unutar TV mreže pratili samo program sarajevske TV 1.

Na ovaj način "Audience Measurement" omogućio je da se na ostalim TV stanicama koje čine TV mrežu ne emituju plaćene reklame, čime je načinjena šteta međunarodnim, ali i domaćim kompanijama.

Nakon što je ova "pljačka" dokazana, medijska zajednica zatražila je istragu nadležnih institucija u BiH, a na pitanje da li je ta istraga pokrenuta u Tužilaštvu BiH su nam rekli da ne mogu davati komentar.

Posebno je zanimljiva i priča o vlasništvu nad TV mrežom i agencijom "Audience Measurement", a iz komplikovane šeme vlasničkih i poslovnih odnosa nejasnoj prosječnom čitaocu vidljivo je kako brojne firme vezuje ista adresa i to na Kipru, državi poznatoj po ofšor i fiktivnim kompanijama.

Zvanično vlasnik agencije "Audience Measurement" u BiH je "NMAM Media Audience Measurement Limited", sa sjedištem na Kipru. Na istoj adresi je i preduzeće "Mutual Trust Cyprus", koje je osnivač firme "Legete Nominees LTD", koje je osnivač firme "Red Top Media", koja je vlasnik TV mreže.

Dobro upućeni u poslovanje medija u BiH tvrde da iza kompanija koje su se našle u centru medijskog skandala, odnosno TV 1 i "Audience Measurement", stoji biznismen Safet Oručević, što i ne čudi s obzirom na to da je prema "zvaničnim" mjerenjima gledanosti ova televizija među najgledanijim TV stanicama u BiH.

Bez obzira na sve ovo, u agenciji "Audience Measurement" kažu da nemaju bilo kakvu vlasničku povezanost sa bilo kojom kompanijom u BiH pa tako ni sa bilo kojom kompanijom koja je njihov klijent.

"Kampanju koja se vodi protiv nas predvode dvije televizije te dvije agencije iz afere Gibraltar i one su motivirane težnjom da kontrolišu mjerenja gledanosti, sa čim smo bili suočeni od samog početka našeg rada u BiH. Kad nismo pristali na njihove ucjene, među kojima je bio i zahtjev da zaposlimo tehničkog direktora kojeg oni predlože, uslijedili su medijski pritisci i kampanje pune izmišljotina", rekao je Damir Avdić, generalni direktor "Audience Measurementa", dodajući da nastavljaju "profesionalan rad po licenci AGB Nielsena".

Avdić kaže da će "Audience Measurement" uskoro uraditi reviziju svojih operacija, te da će predstavnici njihovih vlasnika uskoro posjetiti BiH te održati sastanke sa svim klijentima i pojasniti im sve detalje ugovora s "AGB Nielsenom", kao i transparentnost vlasništva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )