FOTO: null

Vijest da je samo Turska, sa svojim tržištem od 80 miliona stanovnika, zainteresovana za uvoz oko 15.000 tona mesa godišnje iz BiH, otvorila je pitanje potencijala stočarstva i proizvodnje mesa za izvoz. Još uvijek maloprojni proizvođači, zadovoljni profi

Čedan Pavlović, direktor mlinsko-prerađivačkog preduzeća „Mlin Pavlović“, koje ima tradiciju proizvodnje brašna dugu 45 godina i koje je u 2014. godini svoju djelatnost proširilo i na tov junadi, kaže da domaći tovljači trenutno mogu zadovoljiti svega oko 20 odsto domaćih potreba za mesom. Mlin „Pavlović“ raspolaže vlastitom fabrikom stočne hrane, zajedničkog kapaciteta sa mlinom oko 15.000 tona. Mladi, preduzimljivi dvadesetsedmogodišnji privrednik, kaže da sve što se trenutno proizvede na farmama u RS može se plasirati na tržištu RS i BiH, pod uslovom da ne bude prekomjernog uvoza mesa iz inostranstva.

„Mi smo u 2014. godini izgradili dvije farme za tov junadi, kapaciteta oko 800 grla. Fizički više nismo mogli postići zbog izuzetno loših vremenskih uslova u prošloj godini. Planiramo izgraditi novo tovilište u ovoj godini za uzgoj dodatnih 800 teladi“, kaže Pavlović.

Na Pavlovićevim farmama zaposlena su četiri radnika, među njima i dva veterinara. Na ovaj korak se odlučio jer je u proizvodnji imao višak stočne hrane. On kaže da je bolje iskoristiti tu hranu na vlastitoj farmi, nego nekoga „kreditirati“ godinu dana nakon isporuke stočne hrane.

„Od uzgoja stoke može lijepo živjeti i malo seosko gazdinstvo, ali i malo veći tovljač, privredno društvo, pa i veći prerađivački kapacitet. Ukoliko država zaštiti domaću proizvodnju i ne dozvoli prekomjeran uvoz mesa, onda se ovoj grani poljoprivrede može predvidjeti lijepa budućnost“, ističe Pavlović, naglašavajući da je u izgradnju dvije farme sa pratećim objektima i infrastrukturom investirao oko 450.000 KM. Od juna prošle godine do sada već su uzgojeni bikovi koji imaju po 500 kilograma. Veliki problem za ovog privrednika predstavlja manjak obradivog zemljišta. Trenutno obrađuje 25 hektara vlastitog zemljišta. Za veću proizvodnju mesa neophodni su mu puno veći kompleksi zemljišta.

„Mlin Pavlović“ trenutno zapošljava 35 radnika. Određene količine brašna, oko 400 tona mjesečno, izvozi u Makedoniju. Grčka firma u Makedoniji proizvodi kroasane i izuzetno je zadovoljna kvalitetom brašna iz Crnjelova.

Čedan Pavlović ističe da Semberija ima značajne potencijale za proizvodnju žitarica i brašna, dok je za razvoj stočarstva i proizvodnju mesa neophodno obezbijediti veće komplekse zemljišta. Još uvijek ima zemljišta na ovom području koje se uopšte ne obrađuje ili se neadekvatno obrađuje, kaže Pavlović, tako da bi Vlada RS i resorno ministarstvo morali povesti više računa i o toj činjenici.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )