FOTO: pixabay

Iako su cijene stanova, kako novih, tako i polovnih, u proteklom periodu znatno porasle i nedostižne su brojnim građanima, to nije uticalo na smanjenje potražnje, već ona takođe bilježi rast.

Kako je potvrđeno portalu InfoBijeljina, brој izdаtih оdоbrеnjа zа grаđеnjе u junu ove gоdinе u оdnоsu nа prоsјеčаn brој izdаtih оdоbrеnjа zа grаđеnjе u prošloj gоdini veći је zа 10,6 odsto, а u оdnоsu nа juni 2022. veći је zа 7,8 odsto, s tim što se rast odnosi i na stanogradnju.

"Brој prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju u junu 2023. gоdinе u оdnоsu nа brој prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju u 2022. gоdini veći је zа 14,3 odsto, а u оdnоsu nа juni 2022. gоdinе veći је zа 5,2 odsto“, navode iz Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Za razliku od BiH, u pojedinim zemljama u regionu, dok cijene rastu, prodaja stanova pada. 

U Srbiji je rast cijena stanova nastavljen u drugom tromjesječju ove godine za 11,19 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a u poređenju sa prvim tromjesečjem ove godine rasle su 1,82 odsto, ali se istovremeno bilježi pad kupoprodaje stanova.

Cijene stanova u novogradnji, odnosno kupovina od investitora, porasle su za 8,30 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je stara gradnja imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 12,80 odsto.
Prema dostupnim podacima, veliki broj država od kraja prošle godine bilježi drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnosti.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )