FOTO: InfoBijeljina

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je da nijednom narodu ne umanjuje pravo na jezik za razliku od kantona u Federaciji BiH /FBiH/ čije obrazovne vlasti do danas nisu omogućile učenicima srpske nacionalnosti izučavanje jezika i nacionalne grupe premeta po nastavnom planu i programu Srpske.

Resorno ministarstvo Srpske smatra tendencioznim i zlonamjernim izjave ministra nauke, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanskog kantona Gordane Nakić u kojoj se ona pita kada će učenici hrvatske i bošnjačke nacionalnosti u Republici Srpskoj imati pravo na svoj maternji jezik i nacionalnu skupinu predmeta.
 
"Učenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Srpskoj omogućeno je izučavanje jezika u okviru nacionalne grupe predmeta, kao i izučavanje Nastavnog programa koji se koristi u Tuzlanskom, Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, dok je učenicima srpske nacionalnosti u FBiH uskraćeno pravo izučavanja nastavnog plana i programa Srpske", navode iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.
 
U saopštenju se ukazuje da se u Republici Srpskoj u više od 20 osnovnih škola izučava nacionalna grupa predmeta po nekom od nastavnih planova i programa iz FBiH i koriste udžbenici prema tom nastavnom planu i programu, iako učenici srpske nacionlanosti nemaju takvu mogućnost u FBiH.
 
"Vlada Republike Srpske finansira udžbenike za učenike prvog i drugog razreda, pa tako i udžbenike za prvi i drugi razred koji se koriste prilikom izučavanja nastavnih planova iz FBiH", naglašava se u saopštenju.
 
U osnovnim školama, ističe se, organizuje se izučavanje islamske i katoličke vjeronauke za svu djecu čiji roditelji se izjasne da njihova djeca pohađaju časove vjeronauke, a Ministarstvo prosvjete i kulture obezbjeđuje i sredstva za prevoz svih učenika koji putuju na udaljenosti dužoj od četiri kilometra, pa time i povratnika koji pohađaju osnovnu školu, a stanuju na udaljenosti većoj od četiri kilometra.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )