FOTO: pixabay

Ishrana bogata mliječnim mastima, prerađenim mesom, prženom hranom i rafinisanim žitaricama nije samo loša za srce, ona utiče i na vid, pokazalo je nedavno istraživanje.

Istraživanje, objavljeno u britanskom časopisu za oftalmologiju, otkrilo je vezu između ishrane bogate nezdravom hranom i degeneracije makule odnosno žute mrlje. U pitanju je stanje koje s godinama utiče na mrežnjaču, zamagljujući centralni vid.

Centralni vid pomaže ljudima da jasno vide predmete i obavljaju svakodnevne aktivnosti kao što su čitanje i vožnja. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, nije mali broj osoba koje se susreću sa ovim problemom, a koji se najčešće javlja kod starijih od 40.godina.

"Nezdrava ishrana ima veliki uticaj na kardiovaskularne bolesti i povećava rizik od gojaznosti, ali i dovodi do problema sa vidom", rekla je dr Ejmi Milen, viša autorka studije sa Bafalo Univerziteta u Njujorku.

Međutim, nova istraživanja su pokazala da se progresija može usporiti povećanim dozama antioksidanata. Iako istraživači nisu otkrili povezanost problema sa vidom i prehrambenim obrascima kod mađih osoba, otkrili su da je učestalost ovog problema kod starijih tri puta veća, posebno kod onih sa zapadnjačkim načinom ishrane.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )