FOTO: x.com

Fudbaleri Španije prvi su finalisti Evropskog prvenstva u Njemačkoj nakon što su večeras u odličnoj i uzbudljivoj utakmicipolufinala u Minhenu savladali Francusku.

Meč je završen rezultatom 2:1, a sve ono najvažnije desilo u prvih manje od pola sata igre. Španija je peti put izborila finale Eura.

Veće je prvo poluvrijeme u potpunosti opravdalo epitet velikog derbija Evropskog prvenstva između dvije fudbalske velesile. Gledaoci i navijači na stadionu uživali su u spektakularnih prvih 45 minuta meča. Navijači su nakon 25 minuta igre vidjeli čak tri gola.

Može se reći da je sve što je šutirano u okvir gola u prvom poluvremenu i našlo metu. Da ćemo gledati pravi derbi dalo se naslutiti odmah nakon prvog napada. U petoj minuti Jamal je odlično centrirao, ali je Ruiz iz peterca loptu poslao preko gola.

 

Ipak stadion je „proključao“ četiri minute kasnije, a radovali su se navijači Francuske. Uloga sjajnog asistenta u osličnoj akciji pripala je Embapu, a realizator vodstva bio je Kolo Muani koji šalje loptu u gol Španije. Bio je to prvi gol Francuske na ovom Evropskom prvenstvu postignut iz igre.

Zaprijetili su Francuzi i desetak minuta kasnije. Embape je pobjegao Navasu, namjestio se na šut, ali je Špance spasio Načo i izblokirao udarac jednog od najboljih fudbalera današnjice.

Radost navijačima „Crvene furije“ donio je u 21. minutu Lamina Jamala, koji majstorski matira Manjana za 1:1. Četiri minute kasnije za brzi preokret rezultata u ulozi realizatora novog pogotka našao se Dani Olmo.

Šutirao je nekadašnji igrač zagrebačkog Dinama, a loptu u vlastitu mrežu gurnuo igrač Barcelone Kunde.

 

Od prilika do odlaska na odmor izdvaja se i ona iz 36. minute. Jamal je proigrao Ruiza, ali je njegov pokušaj sa vrha kaznenog prostora završio za pored gola nakon što je izblokiran pa se na pauzu otišlo sa vodstvom Španije rezultatom 2:1.

U dobrom ritmu utakmica je nastavljena i u drugom poluvremenu. Španci su pokušali povećati prednost u 50. minutu kada je Moratu niskom loptom pokušao pronaći Kukurelja, a opasnost u posljednji čas otklonio Saliba.

Pokušao je francuski selektor Didie Dešamp sa izmjenama promijeniti nešto pa je u 61. minuti Kamavinga ušao u igru umjesto Rabioa, a Kantea zamijenio Grizmana. Nešto kasnije priliku je dobio i rekorder po broju postignutih golova za „trikolore“ Žiru umjesto Dembelea.

U 69. minutu Eernandez je bio u obećavajućoj situaciji na lijevoj strani, ali je previše gurnuo loptu u prostor pa je završila izvan terena.

Mogli su Španci u 82. minuti sve završiti, ali je Jamal bio za malo neprecizan. „Trikolori“ su pet minuta prije kraja imali odličnu situaciju dva na dva. Embape je šutirao, ali veoma loše pa je lopta završila visoko iznad gola.   

Drugi finalista biće poznat sutra kada sa početkom od 21 čas se sastaju Engleska i Nizozemska. Finala se igra u nedjelju sa početkom u 21 čas u Berlinu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )