FOTO: null

Udruženje građana “Uspješna Srpska” ocjenjuje da je nezaposlenost najveći socio-ekonomski problem, ne samo Bijeljine, grada u kom je udruženje osnovano, već i Republike Srpske i BiH.

Član Udruženja Ljubica Jović istakla je da, nažalost, značajan broj radno aktivnog stanovništva nema posao i ne može da ostvari jedno od osnovih ljudskih prava, pravo na rad. Nezaposlenost proizvodi i druge ozbiljne probleme u državi:

  • Dovodi do gubitka ljudskog kapitala. Samo u 2015. godini Bijeljinu je napustilo oko 2.000 mladih ljudi;
  • smanjenja društvenog proizvoda države;
  • povećanja siromaštva,
  • smanjenja prirodnog priraštaja. Sve veći broj mladih se teže odlučuje da formira porodicu zbog ekonomske nesigurnosti, te niz drugih društvenih problema.

Jovićeva je naglasila da, kada je riječ o gradu Bijeljina, broj nezaposlenih lica koja aktivno traže posao je konstantno veoma visok, a stopa nezaposlenosti na području grada se ne smanjuje.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Bijeljina, u decembru 2015. godine nalazilo se 13.165 nezaposlenih. U odnosu na 2014. godinu, broj nezaposlenih ostao je gotovo identičan.

Jovićeva smatra da je više razloga za toliku stopu nezaposlenosti, a dominanti su:

  • Političko zapošljavanje -  "U gradu Bijeljina skoro je nemoguće dobiti posao ako ne pripadate nekoj političkoj partiji", kaže Jovićeva i dodaje "nažalost, partijska članska karta je sredstvo za zapošljavanje, a profesionalne reference postale su manje značajne".

Stoga postavlja pitanje: "Da li je značajnija politička podobnost ili stručnost"?

"Treba imati u vidu da ovakav način zapošljavanja proizvodi i druge probleme, jer veliki broj nestručnih lica na značajnim pozicijama ne može stvoriti funkcionalan sistem, koji će efikasno služiti građanima", smatra Jovićeva.

  • Rođačko zapošljavanje - "Nije rijetkost da u našim institucijama budu zaposleni svi članovi uže i šire porodice", kaže Jovićeva.

"Stručnost i obrazovanje su postale potpuno irelevantne stvari, dok rođaćka linija, nažalost, stvara radno mjesto", dodaje ona.

  • Problemi mlađe populacije - Problem sa kojim se suočavaju mladi odnosi se na pitanje formiranja porodice. To pitanje je postalo sastavni dio gotovo svakog razgovora za posao.

Poslodavci bi zaposlili mladu osobu, ali samo ako je završila fakultet, ne planira da formira porodicu i da ima bar nekoliko godina radnog iskustva. "Gdje će mladi steći to iskustvo, kada niko nije spreman da im pruži šansu da rade bez iskustva", pita Jovićeva.

O načinima za rješavanje problema nezaposlenosti govorio je predsjednik "Uspješne Srpske" Srđan Mijatović. On je istakao da udruženje želi da predstavlja „glas naroda“ i da na konstruktivan način utiče na vlast da se ozbiljnije pozabavi ovim problemom.

Navodi i mehanizme rješavanja nagomilanih problema:

"Ono što je potrebno preduzeti, ne samo na nivou grada, nego i na državnom nivou, jeste tjesnije povezivanje obrazovnih institucija sa poslovnim okruženjem i potrebama tržišta rada. Neophodno je organizovati sastanke predstavnika gradskih vlasti sa rektorima i dekanima univerziteta i fakulteta u Bijeljini, te razmotriti pitanje upisa na fakultet i mogućnosti formiranja onih smjerova koji su deficitarni", kaže Mijatović.

Zatim je važno  rješenja treba tražiti i u velikim razvojnim projektima. Neophodno je više pažnje posvetiti privlačenju investitora i otvaranju fabrika, a gradu su potrebni ozbiljni investitori, spremni da zaposle veliki broj ljudi. U suštini, naglasak treba da bude na iskorištavanju industrijskih zona i niza prednosti koje ima Bijeljina.

Tu je i problem poljoprivrednih proizvođača. Njima je potrebno pomoći i uštedama u budžetu stvoriti šansu za veća ulaganja u poljoprivredu.

Na taj način se i pripadnici mlađe populacije mogu podstaći da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Kod nas, na žalost, vlada egzodus mladih sa sela i to poprima ogromne razmjere.

"Gradske vlasti nisu preduzele ništa po tom pitanju, a budžetom za 2016. godinu predviđeno je svega 1,1 milion za podsticaj razvoja poljoprivrede. Kada se uzme u obzir da su izdvajanja za sport 1.450.000 KM, onda jedino možemo da zaključimo da je naša vlast potpuno dezorijentisana i nema jasnu viziju razvoja naše društvene zajednice", tvrdi Mijatović.

"Jedan od načina rješavanja problema nezaposlenosti je i osnivanje malih i srednjih preduzeća. Neophodni su podsticaji koji će ići u smjeru razvoja i afirmacije preduzetništva i privatne inicijative", dodaje on.

Udruženje „Uspješna Srpska“ smatra da se gradske vlasti nisu dovoljno ozbiljno pozabavile problemom nezaposlenosti i nisu dovoljno iskoristile sredstva koja im stoje na raspolaganju. 

Sredstva za podsticaj zapošljavanju izdvajaju opštine i gradovi čiji su budžeti mnogo manji u odnosu na budžet grada Bijeljine.

"Imamo", kažu, "glomazan administrativni aparat koji „guta“ ogromne pare iz budžeta, a nemamo dovoljno sredstava za podsticaj zapošljavanju", poručuju iz "Uspješne Srpske" i pitaju,  "Da li uopšte postoji volja da se nešto promjeni i da se djeluje u skladu sa konstruktivnim prijedlozima koje iznose".

Njihov zadatak je, kažu u udruženju, zastupanje interesa građana, te kroz kritiku izvršenje pritiska na vlast, da bi se vlast ozbiljnije pozabavila navedenim problemima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )