FOTO: null

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije grada Bijeljina Miodrag Stevanović izjavio je da je nezaposlenost jedan od najvećih problema demobilisanih boraca, od kojih veliki broj živi veoma skromno i na rubu egzistencije.

"Na području Bijeljine živi oko 30.000 demobilisanih boraca. U proteklih 20 godina Vlada Srpske i grad Bijeljina dosta su uradili na stambenom zbrinjavanju ovih kategorija, ali još dosta toga ima da se uradi", rekao je Stevanović na novogodišnjem prijemu za medije. 

Prema njegovim riječima, ratni vojni invalid od pete do sedme kategorije dobija invalidninu od oko 200 KM. "To je čovjek koji nema nogu. Da ratni vojni invalid radi i da mu je ta invalidnina dodatni prihod uz platu, to bi bilo u redu, a ovako invalidnina mu ne može biti dovoljna ni za liječenje", kaže Stevanović. 

On je naglasio da je i dalje veliki broj nezaposlene djece poginulih boraca, kao i djece ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca. 

Radan Ostojić, organizacioni sekretar u gradskoj Boračkoj organizaciji, istakao je da je proteklih godina učinjeno dosta kada je riječ o stambenom zbrinjavanju. 

"Stambeno zbrinjavanje počelo je nakon rata i na tom polju rađeno je svake godine. Veliku pomoć pružili su resorno ministarstvo i Vlada Srpske, kao i Gradska uprava Bijeljine", rekao je Ostojić, koji je i član Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske. 

On je podsjetio da je 2007. godine potpisan Protokol između Boračke organizacije Republike Srpske i resornog ministarstva, kojim je obuhvaćeno stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, istakavši da je stambeno zbrinjavanje po ovom programu završeno ove godine. 

"Svi koji su bili na rang-listama u Bijeljini po tom programu, koji je podrazumijevao dodjelu stambenih jedinica ili novčani iznos od 8.000 KM, jesu zbrinuti. Međutim, pojavio se problem jer dio ljudi nije znao za konkurs i nisu se ni prijavili", rekao je Ostojić. 

On je naveo da je u vezi s tim u formi prijedloga već sačinjena uredba o stambenom zbrinjavanju koja će biti uskoro usvojena, a kojom će prvenstveno biti riješeno pitanje ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije koji do sada nisu zbrinuti i nekih porodica poginulih boraca. 

Uredba u formi prijedloga predviđa čak stambeno zbrinjavanje ratnih vojnih invalida od pete do desete kategorije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )