FOTO: null

Član privremenog Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH Momir Škiljević omogućio je svojim glasom transfer novca za nezakonito finansiranje čuvanja posmrtnih ostataka u kosturnicama u FBiH čemu su se protivili srpski predstavnici u prethodnom saziv

Izjavio je to član kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić, navodeći da je Institut samo u 2014. godini za čuvanje posmrtnih ostataka nezakonito potrošio više od milion KM jer taj posao spada u nadležnost entiteta, a RS taj posao i sahrane obavlja besplatno.

- Škiljević je podržao prijedlog da Institut nastavi finansiranje ovakvog načina čuvanja tijela pa je on prošao. Srpski članovi Upravnog odbora iz ranijeg saziva nisu podržavali takve prijedloge i time su sprečavali nezakonito finansiranje čuvanja posmrtnih ostataka u prošloj i ovoj godini. Sada je to njegovim glasom poništeno, a na taj  način se pojedinci u FBiH bogate - kaže Mišić.

Škiljević je u Upravnom odboru predstavnik Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP).

- Očito je da se dešava ono na šta sam upozoravao kad sam tvrdio da je privremeni Upravni odbor formiran prema planu člana kolegijuma direktora Amora Mašovića i SDA, upravo zato da bi donosio takve odluke. Članom 18 Zakona o nestalim licima BiH precizirano je da su za tu oblast isključivo nadležni entiteti. I pored toga, Institut će sada nastaviti da mimo zakona troši namjenska sredstva za traženje nestalih kroz nekakav smještaj i čuvanje tijela i da za to plaća privatnim firmama iz FBiH. Srpska je, poštujući zakon, obezbijedila besplatno čuvanje i sahranu svih neidentifikovanih tijela. Isto tako trebalo bi da radi i Federacija - kaže Mišić.

Bivši član Nadzornog odbora Instituta za nestala lica Milan Anđić kaže da je javašluk u Institutu dostigao takve razmjere da ni njegove primjedbe na kršenje zakona u vezi sa čuvanjem tijela nisu dale nikakav rezultat, kao ni to što su te nezakonitosti konstatovane na sjednici Nadzornog odbora.

- Tražio sam da zapisnik o tome bude proslijeđen Upravnom odboru, ali to odgovorni u Institutu za nestala lica nikada nisu učinili. Niko nije reagovao ni na to što su u revizorskim izvještajima o radu Instituta prethodnih godina isticane ozbiljne primjedbe na poslovanje i što su revizori davali mišljenje s rezervom - kaže Anđić.

Bošnjački predstavnici na čelu sa Mašovićem tvrde da se na osnovu sporazuma sa ICMP čuvanje tijela može plaćati i iz budžeta Instituta. Do Škiljevićeve izjave juče nismo uspjeli da dođemo, a Mašović nije odgovarao na telefonske pozive. Odgovori nisu stigli na pitanja upućena ICMP-u.

Privremeni odbor

Privremeni Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH nedavno je imenovao Savjet ministara BiH, a informacija o tome tek je naknadno dospjela u javnost.

U privremeni odbor imenovani su Šimun Novaković, Momir Škiljević, Jadranka Duraković, Mirko Okolić, Kemo Sarač i Mario Živković.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )