FOTO: Novum.ba

Uzgajivači tovne junadi u Srpskoj ponovo su pred ivicom ambisa, jer su, kako tvrde, farme prepune preraslih grla koje nemaju kome prodati dok je domaće tržište preplavljeno jeftinim junećim mesom iz uvoza, sumnjivog kvaliteta.

Manjak tržišta za domaće juneće meso sve više prerasta u hroničan problem jer se domaći proizvođači na svakih nekoliko mjeseci iznova susreću sa slabom potražnjom. Ogromnu štetu zimus su izbjegli zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS koje je donijelo mjeru za interventni otkup grla, ali šest mjeseci kasnije ponovo su na mukama. Otkup i izvoz junadi stoji, a u štalama stoka stasava za prodaju. 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac nedavno je najavio moguće povećanje kvote za izvoz junetine u Tursku za dodatnih 2.000 tona u ovoj godini, čime bi otvorena kvota bila 5.000 tona umjesto dosadašnjih 3.000, a sve sa ciljem da se uzgajivači riješe viškova. Međutim, stočari smatraju da takav potez neće riješiti njihove probleme.

Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS Goran Mitrović kaže da je situacija u ovoj grani poljoprivrede blago rečeno katastrofalna, a glavni uzrok vidi u prekomjernom uvozu mesa iz Evrope i svijeta.

- Na naše tržište se uvozi junetina sa svih strana, a naša stoji. Meso ne možemo ni izvesti, ni prodati ovdašnjim trgovcima. Neshvatljivo je da u zemlji kojoj fali junetine, lokalni proizvođači ne mogu prodati svoj proizvod. Ugovor koji imamo sa Turskom nas neće spasiti u nekoj značajnoj mjeri čak i da dođe do povećanja kvota, neophodno je da takve sporazume potpišemo sa još najmanje pet država, poput Egipta, Libije, Saudijske Arabije, Kuvajta. Moramo imati sigurne kanale za prodaju kako ne bi svako malo bili u pat poziciji, kao što smo sada - ističe Mitrović i naglašava da  na svojoj farmi trenutno ima između 700 i 1.000 grla koja će u narednih mjesec dana prerasti kilažu za prodaju, što će stvoriti ogromne troškove.  

Vlasnik firme “ZP komerc” iz Bijeljine Ljubiša Rosić kaže da će u julu i avgustu imati više od 2.000 utovljene junadi za prodaju.

- Ne znam da li ćemo imati tržište. Virus je blokirao izvoz u Tursku, uticao na pad potražnje za mesom svuda, ne samo kod nas. Nisam optimističan kada je u pitanju poslovanje sa Turskom, jer ako je i tamo smanjena potreba za mesom, džaba nam povećanje kvota jer ta privatna firma sa kojom BiH ima ugovor prosto neće otkupljivati našu junetinu - ističe Rosić.

Kvalitet

Drugi proizvođači u Srpskoj tvrde da zbog prekomjernog uvoza junećeg mesa u BiH, pored stočara, veliku štetu trpe i potrošači.

- Lani smo uvezli 39.000 tona junećeg mesa, što je 75 odsto od naših potreba. Riječ je o mesu koje je jeftino samo prilikom uvoza, ali u vitrinama ovdašnjih marketa košta koliko i kilogram domaće junetine, tako da potrošači uopšte ne prolaze povoljnije, čak šta više kupuju meso nepoznatog kvaliteta. Na dobitku su samo trgovci - priča jedan od proizvođača.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )