FOTO: srpskainfo.com

Nezadovoljni mještani naselja Koviljuša, koji su vlastitim novcem izgradili kanalizaciju, uputili su peticiju „Vodovodu i kanalizaciji“ i Skupštini grada Bijeljina u kojoj traže da im se vrati prvobitna cijena kanalizacije od 65 feninga.

Stanovnici ove mjesne zajednice objašnjavaju da je cijena kanalizacije bila najprije umanjena za 50 odsto, a posljednja dva mjeseca uvećana je za 30 odsto. Upozoravaju da su spremni na rigoroznije mjere.

U naselju Koviljuše oko 300 domaćinstava finansiralo je izgradnju kanalizacione mreže još 2002. godine. Plaćali su 50 odsto cijene kanalizacije, koja je, tvrde, povećana za 30 odsto, bez njihovog znanja i saglasnosti.

– Oko 200 porodica je iz kategorije poginulih boraca, a sve su raseljeni i izbjegli iz tridesetak opština FBiH. S teškom mukom smo se kućili. I kanalizaciju smo sami finansirali. Neka nam vrate po naših 1.150 KM, pa nek onda naplaćuju kao i ostalima – kaže Nikola Savić.

Bosiljka Garić navodi da je ogorčena te da nisu mogli da priključe vodu dok nisu platili kanalizaciju.

– Zato sada nećemo da pristanemo da to ignorišu – kaže Garićeva.

Peticiju, sa zahtjevom da se barem vrati prvobitna cijena, potpisalo je 259 domaćinstava.

– Ona je rezultat ogorčenja i ogromnog nezadovoljstva iz prostog razloga, jer su sami finansirali izgradnju kanalizacione mreže što je rijedak slučaj. Tražimo da se vrati prvobitna cijena od 65 feninga, ako ne može manja jer je cijena od 1,04 KM nerealna  – kaže Đuro Broćeta.

Mještani su zatražili i pomoć odbornika u Skupštini grada Bijeljina. Šef Kluba odbornika SNSD u Skupštini grada Bijeljina Nedeljko Ćorić najavljuje mjere kojima će pokušati da spriječi namjeru da se građanima otima novac.

– Pokušavaju da nadoknade novac koji su izgubili prijemom novih radnika, neselektivnim i nedomaćinskim trošenjem, a sve preko džepova korisnika – kaže Ćorić.

U „Vodovodu i kanalizaciji“ tvrde da je odluka o cijeni donešena na osnovu saglasnosti Savjeta mjesne zajednice, ali pokušaće da riješe problem.

Direktor AD „Vodovod i kanalizacija“ Bijeljina Predrag Perković kaže da će nadzorni odbor razmatrati prijedlog da do kraja godine ostane cijena koju traže mještana. Naplata kanalizacije, kažu, nije njihov hir. Moraju da otplate kredite kojima se finansira izgradnja kanalizacione mreže.

U Mjesnoj zajednici tvrde da je Vodovod bez njihovog znanja cijenu vratio na puni iznos, a onda zatražio hitan sastanak i saglasnost o smanjenju. Tvrde da se radi o manipulaciji.

Nema političke pozadine

Mještani Koviljuša, koji su prošle godine priključeni na javni sistem ističu da peticija nema političku pozadinu, jer je potpisalo 95 odsto domaćinstava.

U Bijeljini je, kažu, cijena vode i kanalizacije i po nekoliko puta veća u odnosu na druge gradove, pa su posljednji računi izazvali dodatni revolt i ogorčenje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )