FOTO: null

Novootkriveni fosili na indonežanskom ostrvu stari su stotine hiljada godina i možda mogu napokon da reše misteriju niske ljudske vrste, poznate pod nadimkom „hobit“.

Fosili su stari skoro 700.000 godina i produžavaju hobitsku priču značajno dalje od vremena iz kojeg potiču prvobitni ostaci (50.000 godina), navodi se u dve studije objavljene u magazinu Nature, prenosi Newsweek.

Naučnicima poznati kao Homo floresiensis, hobiti su prosečno bili visoki 106 centimetara, imali su mali mozak veličine šimpanzinog i bili su ranije poznati samo kroz fosile i kamene alate iz pećine na ostrvu Flores.

Novi fosili iskopani 2014. godine na livadama sedamdeset kilometara istočno od pećine gde je prva hobitska kost nađena 2003. godine jačaju teoriju kako su hobiti stigli na ostrvo Flores kao drugačija, veća vrsta hominina (ranog čoveka), verovatno pre milion godina. Onda se nešto veoma čudno desilo.

Ovi uspravni ljudi koji su koristili alate smanjivali su se generacijama dok nisu postali visoki jedva polovinu prvobitne visine i imali pola prvobitne težine. Proces je nazvan „ostrvskim patuljizmom“ i veoma je poznat kod životinja, gde se neke vrste smanjuju na šestinu svoje prvobitne veličine jer se adaptiraju okruženju i manjku sredstava za život.

Ovo je prvi čvrsti dokaz smanjivanja čoveka.

„Hobit je stvaran, to je prastara ljudska vrsta koja je drugačija od naše i danas više ne postoji na našoj planeti“, kazao je Adam Brum, arheolog na Istraživačkom centru ljudske evolucije pri Univerzitetu u Kvinslendu (Australija) i vodeći autor jedne od studija.

Fosili uključuju četiri zuba odrasle osobe i dva zuba bebe, deo vilične kosti i fragment lobanje od dvoje dece i jednog ili dvoje odraslih koji su možda poginuli u erupciji vulkana. Vilična kost sugeriše kako je ta osoba bila čak i malo manja od kasnijih ostataka iz pećine

„Sada se čini kako je Hobit s Floresa zaista smanjeni Homo erectus“, dodaje Brum.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )