FOTO: null

BIJELJINA - Specijalisti neurologije bijeljinske bolnice "Sveti vračevi" iz Tima za prevenciju moždanog udara bili su na edukaciji u bolnicama u Italiji s ciljem poboljšanja liječenja i praćenja pacijenata koji su imali akutni moždani udar.

Direktor Bolnice Siniša Maksimović rekao je Srni da je riječ o zajedničkom projektu rotari klubova iz regije Emilija Romanja i Bijeljine u okviru kojeg je najavljena i donacija medicinske opreme za Jedinicu za moždani udar. 

"Ovaj humanitarni projekat sprovodi se radi poboljšanja liječenja moždanog udara u srednje razvijenim zemljama, a na edukaciji su bila dva ljekara specijalista neurologije, medicinska sestra i fizioterapeut Tima za moždani udar bijeljinske bolnice", pojasnio je Maksimović. 

Tim bijeljinske bolnice, koji su činili specijalisti neurologije Nataša Jovanović i Svetlana Jeftić, medicinska sestra Aida Mulaahmetović i fizioterapeut Srđan Ilić, boravio je u tri bolnice. 

U regiji Emilija Romanja tim je boravio u istraživačkoj bolnici tercijalnog nivoa gdje je učestvovao u radu Jedinice za moždani udar i prisustvovao brojnim multidisciplinarnim lekcijama o uzroku nastanka, liječenju i prevenciji moždanog udara. 

U Modeni, u bolnici tercijalnog nivoa, neurolozi su na odjeljenju neuro-radiologije upoznati sa tehnikom endovaskularne trombektomije kao načinom akutnog liječenja moždanog udara. 

U Raveni, u bolnici sekundarnog nivoa, bijeljinski specijalisti-neurolozi boravili su na odjeljenju neurologije sa uvidom u organizaciju rada odjeljenja, rada Jedinice za moždani udar, urgentne službe, prijema, dijagnostike, liječenja, rane rehabilitacije i praćenja pacijenata sa moždanim udarom. 

U saopštenju iz bijeljinske bolnice navodi se da su predstavnici Rotari kluba iz regije Emilija Romanja iz Italije i predstavnici Rotari kluba iz Bijeljine posjetili bijeljinsku bolnicu u februaru 2016. godine, a cilj posjete bolnici i neurološkom odjeljenju bila je zajednička akcija koju preduzimaju predstavnici ova dva kluba. 

Tada je, podsjeća se u saopštenju, planirano učešće na međunarodnom projektu kojim bi se obezbijedila sredstva za nabavku medicinske opreme i edukacija kadra u italijanskom gradu Raveni. 

Projekat je u potpunosti uspio, ocjenjuju u ovoj ustanovi. Započet je edukacijom tima iz Bijeljine u bolnicama u Italiji, a biće završen instaliranjem planirane opreme. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )