FOTO: pixabay

Pogledajte kako izgledaju "kravlje vime", "ukusno čudovište" i banana "hiljadu prstiju" - neke od najneobičnijih voćki koje nam je priroda podarila.

Na svijetu postoji na desetine hiljada različitih vrsta voća, a koliko god bilo neobično, u raznim krajevima svijeta je dio svakodnevne ishrane – čak iako nama ne izgleda kao da je sa ove planete. Predstavljamo vam deset egzotičnih darova prirode koji se ističu svojim neobičnim izgledom, specifičnim mirisom i ukusom ili nesvakidašnjom primjenom.
 
Smrdljivac
 
Durian je monumentalni plod drveta iz roda Durio, koji je bodljikav spolja, a kremast iznutra. Ovo neobično voće toliko smrdi da ga je zabranjeno unijeti sa sobom u neke hotele i avione u jugoistočnoj Aziji. Njegov miris opisuju kao kombinaciju trulog luka, tečne smole i kanalizacije, a ponekad se može osjetiti i sa veće udaljenosti. Svakako, riječ je o azijskom delikatesu koji upravo zbog toga mnogi žele da probaju. Durian se dodaje u sve, od palačinki, preko sladoleda do sosa za tjesteninu, piše Pun Kufer.
 
 

Nacionalni ponos
 
Ackee je tropsko voće koje na Jamajci ima počasno mjesto na stolu. U kombinaciji sa usoljenom ribom čini jamajčansko nacionalno jelo. Ta moćna kombinacija se nalazi i na jelovniku najbržeg čovjeka na svijetu - Jusejna Bolta. Iako se dobro snašlo na Jamajci, ackee potiče sa zapada Afrike, odakle je u karipsku zemlju doputovalo prije oko 400 godina. Ličijev rođak ackee, za razliku od azijske trešnje, ne smije se jesti sirov.
 
 
 
 
Kisele bombice
 
Asam kelubi, asam paya ili eleiodoxa možete probati na Borneu, ali dopašće vam se jedino ako volite kiselo. Limuni su "male bebe" za ovo neobično, okruglasto voće prekriveno grubom korom koje ostrvljani kisele i koriste za kuvanje.
 
 
 
Lažni slatkiš
 
Pokok Ajaib ili "čudesno voće" raste na zapadu Afrike i u Aziji i ima zaista čudesne sposobnosti. Male crvene bobice sadrže mirakulin, glikoprotein koji zavarava čulo ukusa na način da se gorko i kiselo čine slatkim, zbog čega se vijekovima koristi kao zdrava zamjena za šećer. Bobice su same po sebi kiselkaste, bez izraženih aroma i ukusa.
 
 
 
 
Kravlje vime
 
Solanum mammosum je otrovno voće koje u raznim jezicima ima brojne slikovite nazive kao što su "bradavičasto voće", "kravlje vime" ili "glava lisice", zbog specifičnog oblika. Biljka se uzgaja u ukrasne svrhe, a u Aziji se smatra da donosi izobilje. Solanum mammosum je u porodici patlidžana, paradajza i krompira, ali se nikako ne smije jesti jer je otrovno - izaziva mučninu, povraćanje i probavne tegobe. Porijeklom je iz Južne Amerike, ali se uzgaja i u Aziji, Meksiku i na Karibima.
 
 
 
Čudesno drvo
 
Na Filipinima možete pronaći calabash ili "čudesno drvo" na kojem rastu veliki i okrugli, zeleni plodovi koji mogu težiti i do osam kilograma. Osim što s njima zasigurno možete vježbati ili kuglati se, na Filipinima se kora koristi umjesto posuda. Unutrašnjost je bijela, bez izraženog ukusa i mirisa, ali se ne preporučuje konzumacija u velikim količinama jer može izazvati mučninu.
 
 
 
Ukusno čudovište
 
Monstera deliciosa je voće uz koje bi trebalo da se dijeli uputstvo za upotrebu. Nezrelo voće je prepuno oksalne kiseline, koja se koristi kao izbjeljivač drveta. Oni koji pogriješe i zagrizu ga prije nego što sazri rizikuju da izazovu jaku iritaciju grla i kože. Međutim, zrelo voće je zaista ukusno. Stručni naziv koji sugeriše da se radi o "ukusnom čudovištu" potiče od neobičnog, rupičastog izgleda lista zbog koga se naziva i "švajcarski sir".
 
Neke od biljaka iz te čudovišne porodice koriste se kao ukrasno bilje, ali ne donose plod. Kad je potpuno zrela, monstera nudi predivnu kombinaciju jakih tropskih ukusa poput ananasa, kokosa i banane. U Meksiku, Gvatemali, Panami i Kostariki obično se jede samo ili se koristi za džemove i poslužuje sa kremovima i sladoledima.
 
Neobične mahune
 
Iza naziva mesquite krije se oko 40 različitih vrsta niskog drveća koje raste u sunčanim i suvim dijelovima Amerike. Mahune koje rastu na stablima se jedu kao voće, ali se češće melju u brašno. U mahunama se nalaze sjemenke veličine onih u jabukama, samo što su žućkaste. Ukus voća podsjeća na kukuruz ili grašak, a s obzirom na tvrdu, vlaknastu teksturu, mahune je bolje iskoristiti za napitke poput zamjene za kafu ili bezglutensko brašno.
 
Patuljaste banane
 
Banana "hiljadu prstiju" jedna je od mnogih neobičnih vrsta banana na svijetu. Minijaturne banane od tek nekoliko centimetara su fine i slatke, a rastu u ogromnom svežnju, sa čvrsto zbijenim stotinama banana, koji može biti dugačak i nekoliko metara. Iako izgledaju kao voće po mjeri nekih patuljastih bića, jedu se i gule kao i svaka druga banana.
 
Drvo znanja
 
Coco de mer je najveći orah i najteže voće koje raste na Sejšelima. Krase ga slikoviti nazivi poput "daminog voća" ili "stražnjice". Osim samog izgleda, neobične su i ostrvske priče koje kruže oko tog voćnog diva. Prema narodnim legendama, veliki orasi dolaze sa dna okeana, a neki ga smatraju rajskim voćem, čak ga i nazivaju plodom spoznaje ili znanja. Priča se i da je morski kokos uklet, a koristio se i za razne rituale i kao protivotrov.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )