FOTO: null

Avion EgyptAira koji je poletio u srijedu naveče iz Pariza prema Kairu nestao je s radara, kazali su izvori u četvrtak.

Nacionalna egipatska vazduhoplovna kompanija Egypt Air saopštila je da je avion sa 66 putnika i članova posade na letu iz Pariza za Kairo nestao u četvrtak, te da traje intenzivna potraga za njim.

7:55 Glasnogovornik Egipatskog civilnog avio saobraćaja Ihab Raslan rekao je za SkyNews Arabia da za sada vjeruju da se putnički avion "najvjerojatnije srušio u more", prenosi AP.

7:43 EgyptAir je objavio nacionalnost većine putnika koji su bili u avionu:

  • 30 iz Egipta
  • 15 iz Francuske
  • 2 iz Iraka
  • 1 iz Velike Britanije
  • 1 iz Belgije
  • 1 iz Sudana
  • 1 iz Čada
  • 1 iz Portugala
  • 1 iz Alžira


7:20 Policija se u Parizu, na aerodromu Charles de Gaulle, postrojila i pripremila za dodatne kontrole.

7:00 "Dobro obaviješteni izvor u EgyptAiru rekao je da je avion na letu MS804, koji je poletio iz Pariza u 23,09 prema Kairu nestao s radara", kazala je kompanija na svom službenom Tweeter profilu.

Kasniji Tweetovi Egypt Aira kažu da je avion koji je letio na visini od 11.280 metara nestao u 02:45 sati, dvadeset minuta prije nego je trebao sletjeti u 3,05, nakon što je već ušao u egipatski zračni prostor.

U avionu je bilo 56 putnika i 10 članova posade, čime je revidirana ranija brojka o njih 69.

Egipatsko ministarstvo za civilni aviosaobraćaj kaže da timovi za potragu i spašavanje traže nestali avion. Izvor u ministarstvu također je kazao da se skupljaju tehnički podaci o stanju Airbusa A320 starog 12 godina.

List New York Times navodi čelnika egipatskih avio vlasti Ehaba Mohija el-Dina koji je kazao da su grčki kontrolori leta upozorili egipatske kolege da su izgubili kontakt s avionom. "Oni nisu tražili pomoć. Samo su nestali".

Portparol francuskog ministarstva vanjskih poslova kazao je da se vrše provjere ali da ministarstvo zasad nema daljnjih informacija. Iako francuske zračne vlasti nisu bile dostupne za komentar, jedan je izvor u francuskoj zračnoj luci kazao kako se jedino zna da avion nije sletio.

Prema karti koju je na Twitteru objavio Los Angeles Times, čini se da je avion letio i preko Hrvatske.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )