FOTO: capital.ba

Osim za banke, prošla godina bila je uspješna i za vodeća društva za osiguranje u Republici Srpskoj, a najprofitabilnija su bila „Nešković osiguranje“ sa 7,1 milion KM i „Drina osiguranje“ sa 6,6 miliona KM dobiti.

Bijeljinsko „Nešković osiguranje“ lani je ostvarilo dobit od 7,1 milion KM i ona je smanjena u odnosu na 2017. za oko pola miliona maraka, a u obrazloženju uz finansijski izvještaj ovo društvo navodi da ima dovoljno novca za pokriće  tehničkih rezervi i garantnog fonda, te da su adekvatnost kapitala i margina solventnosti u skladu sa propisima.

„Cilj društva je da obezbijedi dugoročnu likvidnost, a time sigurnu i adekvatnu isplatu šteta osiguranicima“, navodi se u dokumentu.

Troškovi šteta ovog društva u prošloj godini iznosili su 4,6 miliona KM i veći su u odnosu na prethodnu godinu za 23 odsto. U „Nešković osiguranju“ navode da je stepen efikasnosti u rješavanju šteta 81,4 odsto, dok je stepen efikasnosti u plaćanju šteta 100 odsto.

Milionsku dobit ostvarilo je i „Drina osiguranje“ koje je popravilo finansijski rezultat u odnosu na 2017. Ovo društvo lani je ostvarilo 6,58 miliona KM dobiti, što je oko 1,5 miliona više u odnosu na godinu ranije.

Direktor „Drine“ i predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić rekao je za CAPITAL da je premija nešto manja u odnosu na godinu ranije, ali i da su troškovi osiguranja znatno manji, što se pozitivno odrazilo na dobit društva.

„Imamo u potpunosti riješene i odštetne zahtjeve, tako da naši osiguranici ni u jednom momentu nisu bili oštećeni. Ova dobit će se pozitivno odraziti kako na vlasničku strukturu i zaposlene, tako i na naše osiguranike“, kazao je Durmić.

Govoreći generalno o poslovanju osiguravajućih društava u 2018. godini, Durmić je rekao da je prošla godina bila povoljna za poslovanje, prije svega, zbog toga što su zajedno sa Agencijom za osiguranje RS radili na suzbijanju nelegalnih popusta.

„Atos“ u plusu, „Wiener“, „Dunav“ i „Triglav osiguranje“ u minusu
Prošla godina bila je uspješna i za bijeljinsko „Atos osiguranje“ koje je ostvarilo dobit od dva miliona KM. Društvo je lani povećalo i broj radnika sa 151 na 165.

U zabilješkama uz finansijske izvještaje ovog društva navedeno je da je ovlašćeni aktuar izrazio pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima i godišnjem izvještaju o poslovanju društva za 2018. godinu uz napomenu da bi društvo trebalo da radi na smanjenju troškova sprovođenja osiguranja.

„Društvo je u 2018. moralo dodatno finansirati pokrivanje troškova sprovođenja osiguranja“, navedeno je u dokumentu.

Osim po dobiti, prošlu godinu za ovo društvo obilježila je i promjena vlasnika. Polovinom godine „MG Mind“, u čijem vlasništvu je bio „Atos“, prodala je ovo društvo „Grawe osiguranju” za više od 23 miliona KM, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu “Grawe” zvanično kupio “Atos osiguranje”.

Direktor „Wiener osiguranja“ Srđan Šuput rekao je za CAPITAL da je ovo društvo lani ostvarilo minus od 400.000 KM, što je znatno bolji rezultat u odnosu na godinu ranije kada je gubitak društva bio 2,4 miliona KM.

„U skladu sa našim planom, 2018. godinu smo završili sa minimalnim gubitkom, čime smo nastavili trend smanjenja gubitka. Na to je najviše uticala naša reorganizacija, prodajna strategija i dosljedna primjena tarifa u autoodgovornosti, odnosno da nema nelegalnih popusta. To je, ne samo našem, nego i ostalim društvima donijelo daleko čistije i profitabilnije poslovanje“, rekao je Šuput.

Istakao je da „Wiener“ u ovoj godini planira rast u svim vrstama osiguranja i pozitivno poslovanje.

Gubitak u prošloj godini, prema dosad objavljenim izvještajima, ostvarilo je i „Dunav osiguranje“ i to 1,7 miliona KM, te „Triglav osiguranje“ od 399.129 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )