FOTO: Glas Srpske

Sudovi u BiH godinama muku muče sa starim predmetima koji im usporavaju rad, a najstariji predmet epilog čeka duže od tri decenije.

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH napravio je  devetomjesečni presjek rada sudova u BiH kada je riječ o tim predmetima, uz naglasak da Stalna komisija za efikasnost i kvalitet sudova VSTS-a prati proces rješavanja najstarijih predmeta u okviru planova koje su sudovi dužni da prave i da ih se pridržavaju u skladu sa odredbama Uputstva usvojenog još u januaru 2015. godine.

Najnoviji presjek je pokazao da su sudovi od januara do kraja septembra ove godine stavili tačku na 123.507 najstarijih predmeta koji su predviđeni planovima rješavanja predmeta.

Od ukupno planiranih 170.546 najstarijih predmeta sudovi su realizovali 72 odsto plana, što je dva odsto manje u odnosu na isti period u 2017. godini.

Od prvostepenih sudova u koje se ubrajaju opštinski, osnovni i okružni privredni sudovi očekivalo se da riješe minimalno 75 odsto predmeta iz plana, a analiza je pokazala da su ovi sudovi u prosjeku realizovali 69 odsto.

- Od sudova prvog stepena u najvećem procentu plan je realizovan u Osnovnom sudu u Foči (92 odsto), dok su u sudovima drugog i trećeg stepena (kantonalni, okružni, Viši privredni sud, Apelacioni sud Brčko distrikta BiH, te Vrhovni sudovi RS, FBiH i Sud BiH) u 100 odsto iznosu plan realizovala tri suda - kantonalni sudovi u Goraždu i Odžaku te Vrhovni sud FBiH - potvrdili su za "Glas Srpske" u VSTS-u.

Plan su, u istom ili većem procentu od očekivanog, sprovela 23 prvostepena suda, a istovremeno 34 suda su zabilježila najmanju realizaciju plana u najstarijoj ili dvije najstarije kategorije, a riječ je o predmetima iniciranim 2005. godine i ranije.

- Najstariji neriješeni predmet se nalazi u opštinskom sudu u Lukavcu, a iniciran je 1986. godine. Riječ je o prvostepenom parničnom postupku koji se odnosi na utvrđenje i uknjiženje - kazali su u VSTS-u.

Sudovi su od 2010. godine do danas riješili više od 930.000 najstarijih predmeta, što je, u velikoj mjeri, uticalo na smanjenje broja neriješenih predmeta što je, prema podacima iz te pravosudne institucije, doprinijelo povećanju efikasnosti sudova, a time i pravosuđa u cjelini.

Predsjednik Upravnog odbora udruženja sudija RS Milenko Milekić, koji je i predsjednik banjalučkog Osnovnog suda, kaže da taj sud dobro radi što potkrepljuje podacima da su u proteklom periodu smanjili broj predmeta, uključujući i broj komunalnih predmeta.

Epilog

Nedavna analiza je pokazala da su sudovi u BiH završili prvo polugodišnje ove godine sa gotovo 306.000 neriješenih predmeta. Presjek stanja na terenu je pokazao da je zastara sve učestaliji epilog. Analiza VSTS-a je pokazala da je ukupan broj neriješenih predmeta na kraju juna manji za oko pet odsto u odnosu na početak godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )