FOTO: infobijeljina.com

U Bijeljini je objavljen prvi zbornik u kojem su temeljno istražene društveno-političke okolnosti u Semberiji posljednjih stotinu godina i osvijetljen malo poznati dio istorije ovog kraja.

Zbornik radova "Bijeljina u 20. vijeku" rezultat je naučno-istraživačkog projekta Pravnog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo i Eparhije zvorničko-tuzlanske i neprocjenjivo je djelo za buduće generacije.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof. dr Goran Marković podsjeća da je vrlo malo naučnih istraživanja o razvoju Bijeljine tokom prošlog vijeka, te da je bilo neophodno sa svih aspekata osvijetliti istoriju Semberije u ovom periodu.

- Obuhvatili smo različite aspekte pravne i političke istorije Bijeljine. Istraživali smo istorijsku građu u raznim arhivima, analizirali statute i druge pravne akte, pisanje štampe i to je originalni naučni poduhvat – rekao je dr Marković za portal infoBijeljina.

Dvadeseti vijek bio je vrlo buran za srpski narod na ovom području. Neophodno je ukazati na značaj događaja koji su obilježili proteklih stotinu godina i koji su prethodili stvaranju Republike Srpske, istakao je urednik Zbornika prof. dr Dimitrije Ćeranić.

- Mnogo toga nije bilo poznato u stručnoj i naučnoj, a pogotovo u laičkoj javnosti. Npr. da je Bijeljina bila pupak srpskog svijeta, mjesto gdje se razvijala srpska slobodarska misao. Srbi sa ovu i onu stranu Drine imali su najviše dodirnih tačaka upravo u Bijeljini. Bijeljina je i u minulom, otadžbinskom ratu bila stjecište važnih događaja. Republika Srpska je, na sjednici 14. septembra 1992. godine u amfiteatru Poljoprivredne škole u Bijeljini, dobila svoj naziv – navodi, između ostalog, urednik ovog djela. 

Značajna istorijska građa za naučne radove objavljene u ovom zborniku čuva se i u riznicama Eparhije zvorničko-tuzlanske. Urednik izdavačke kuće Eparhije zvorničko-tuzlanske "Sinaj" Bojan Čečar upozorio je da moramo njegovati kulturu sjećanja jer samo tako možemo sačuvati i zaštiti srpski, pravoslavni nacionalni identitet koji je na ovim prostorima postojao od pamtivijeka.

Na ogroman značaj jedinstvenog zbornika za ove prostore ukazao je i ugledni bijeljinski advokat Miodrag Stojanović.  

- Ovaj grad i narod koji živi ovdje zaslužuje da ima pisanu riječ o onome što se dešavalo u prošlom vijeku i ticalo se našeg grada. Ako to ne ostavimo zapisano budućim generacijama rizikujemo ponovno prekrajanje istorije - kaže Stojanović za InfoBijeljinu. 

Zbornik "Bijeljina u 20.vijeku" je štampan na srpskom i engleskom jeziku, a javnosti je dostupan u Muzeju Semberije, koji je i izdavač ove značajne istoriografske građe.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )