FOTO: null

Pismenost je temeljno ljudsko pravo, kao i temelj za cjeloživotno učenje.

Ali, nisu svi privilegovani da steknu određeni nivo pismenosti, što potvrđuje i činjenica da je prema rezultatima popisa iz 2013. godine u BiH čak 2,82 odsto nepismenog stanovništva. 

Međunarodni dan pismenosti obilježava se svake godine 8. septembra, a inicijativu za obilježavanje ovog dana pokrenuo je UNESCO 1965. godine, prema čijim podacima je 58 miliona odraslih ljudi u svijetu i dalje nepismeno, od čega su čak dvije trećine žene. 

"Kako bi BiH bila u mogućnosti da prati standarde EU i savremenog svijeta, neophodna je reforma svih nivoa obrazovanja, a kako bi se obezbijedila pismenost koja ne znači samo sposobnost čitanja i pisanja", naveli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH povodom 8. septembra. 

O problemima svih nivoa obrazovanja, nauke i kulture govori i Duško Pevulja, profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, koji smatra da ne treba toliko da nas brinu brojke, koliko nebriga našeg sistema za ove segmente. 

"Za kulturu, prosvjetu, nauku nikoga nije briga. I onda s vremena na vrijeme se pojave ovi statistički podaci koji mene ne zabrinjavaju. Mene zabrinjava to što sve ono što pripada tom domenu uopšte nije na dnevnom redu politike i dnevne svijesti", rekao je Pevulja. 

On smatra da postotak nepismenih od 2,82 odsto jeste strašna brojka, ali da je strašnije to što na listi prioriteta svih naših vlada segmenta obrazovanja uopšte nema. 

"Pismenost je samim tim kolateralna šteta. Jedini način da se nešto promijeni jeste da istinski počnemo brinuti o stvarima koje su važne i koje treba da postanu prioritet. Onda ćemo imati sistem koji će doprinositi poboljšanju školskog programa i podizanju opšteg nivoa jezičke svijesti", smatra on. 

Azra Ramić, stručni savjetnik u GIZ projektu, u okviru kojeg djeluje i Udruženje "Heroji svakodnevnice", smatra da je stvarni broj nepismenih veći od brojke koja je dobijena popisom. 

"I da jeste ispravna ta brojka, ona je zastrašujuća i ona nas poziva na akciju da nešto uradimo. I ta današnja kampanja koju sprovodimo u četiri grada BiH ima za cilj da osvijesti javnost i da pozovemo građane da se uključe i da se informišu kako i gdje mogu sticati osnovna znanja", navela je ona. 

U Udruženju "Heroji svakodnevnice" ocjenjuju da prepoznavanje slova i njihovo korištenje u današnje vrijeme nije dovoljno da bi se neko smatrao pismenim. Njihovi info-štandovi juče su povodom Međunarodnog dana pismenosti bili postavljeni u Sarajevu, Banjaluci, Zenici i Kaknju. 

Na pitanje kako je moguće da je toliki broj nepismenih, dok je istovremeno i sve veći broj visokoobrazovanih građana, Ramićeva odgovara da je to jedna velika razlika, kao i da, nažalost, i jedni i drugi imaju velikih problema na tržištu rada. 

"Nije jednostavno doći do zaposlenja ni sa završenim fakultetom, a možete misliti kako je bez završene škole", rekla je Ramićeva. 

Ona je naglasila da ono što oni čine po pitanju smanjenja procenta nepismenih jeste da uz pomoć mnogobrojnih medija dižu svijest javnosti i nude sistemska rješenja za sve te probleme. 

Kao konkretan primjer saradnje navela je Osnovnu školu "Branko Radičević" u Banjaluci, koja se već dugi niz godina bavi obrazovanjem odraslih i koja ima stručno osoblje za to obrazovanje. Na neke od najčešćih grešaka u pisanju ukazuju i karikature Bojana Jokanovića, koje su u prilogu ovog teksta. 

Priručna biblioteka 

Predstavnici Narodne i univerzitetske biblioteke RS (NUB RS) juče su pacijentima Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci poklonili malu priručnu biblioteku za djecu. 

"Nadamo se da će im ove knjige boravak u bolnici učiniti lakšim, ljepšim i zanimljivijim. NUB RS će takođe i Roditeljskoj kući pri UKC-u donirati knjige i zabavne i edukativne igre za djecu", saopšteno je juče iz NUB RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )