FOTO: null

Lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić saglasili su se danas da je neophodno održati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi bilo postignuto jedinstvo svih političkih predstavnika Srba u BiH nakon odlu

"Bošnjaci, ako žele da uspije BiH, moraju da shvate da postoji srpski narod i da bi trebalo funkcionisati u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom", poručio je Dodik i naglasio da Izetbegović svojim ponašanjem rizikuje funkcionisanje i postojanje BiH.

On kaže da očekuje da već u utorak, 21. februara, bude održana sjednica Narodne skupštine na kojoj bi bilo raspravljano o aktuelnoj političkoj situaciji i položaju Republike Srpske.

Dodik je, nakon sastanka sa Pavićem i Đokićem u Banjaluci, rekao da su se koalicioni partneri saglasili da je potrebno održati sastanak sa rukovodstvom Srbije na kojem bi bili prezentovani stavovi Republike Srpske.

Nastavak zloupotrebe BiH u Bošnjačke svrhe

Bošnjačko-muslimanska revizija presude protiv Srbije, u režiji Bakira Izetbegovića, a sve u ime BiH, nedvosmislen je dokaz da je bošnjačka politička, intelektualna i vjerska elita antisrpski orijentisana i da je ovo nastavak zloupotrebe BiH u bošnjačke svrhe, zaključeno je na današnjem sastanku lidera vladajuće koalicije koju čine SNSD, DNS i SP.

Na sastanku, kome su prisustvovali predsjednici SNSD-a, DNS-a i SP-a Milorad Dodik, Marko Pavić i Petar Đokić, održanom u Banjaluci, ocijenjeno je da je zbog toga ova kriza možda i posljednji trenutak da se stvari vrate u Ustavom i zakonom predviđene procedure, a da je alternativa jasna.

"Jednostrani akt bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, podnesen u ime BiH i mimo volje srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva, direktno su kršenje ankesa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma, na kome počiva BiH", zaključeno je na sastanku.

Koalicija SNSD-DNS-SP čvrsto je opredijeljena za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i prava i obaveza koje Republika Srpska ima po tom sporazumu.

Prava i obaveze koje proističu iz tog sporazuma jednako obavezuju i drugi dio BiH, ali i zajedničke institucije formirane aneksom 4 odnosno Ustavom BiH.

Koalicija SNSD-DNS-SP smatra da je neophodno što prije sazvati sastanak svih lidera političkih partija iz Republike Srpske, na kojem bi se raspravljalo o aktuelnoj političkoj krizi izazvanoj samovoljom bošnjačkog člana Predsjedništva, ali i o ostalim pitanjima koja opterećuju funkcionisanje zajedničkih institucija.

Sa sastanka koji bi okupio sve lidere iz Republike Srpske izrazilo bi se očekivanje za zajednički sastanak sa rukovodstvom Republike Srbije, kako bi i Republika Srbija, kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma bila upoznata o situaciji u funkcionisanju institucija BiH i nedvosmislenom kršenju Dejtonskog sporazuma.

"Saglasni smo da se što hitnije sazove sjednica Narodne skupštine na kojoj bi se koncipirale politike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH i donijeli obavezujući zaključci o djelovanju predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH. Interese Republike Srpske potrebno je artikulisati u najvišem zakonodavnom tijelu Srpske i provoditi ih u zajedničkim institucijama BiH", zaključeno je na sastanku.

Lideri vladajuće koalicije u Srpskoj ocijenili su da treba sazvati sjednicu Senata Republike Srpske kako bi se o ovoj krizi, ali i njenom prevazilaženju izjasnila i akademska zajednica Republike Srpske, koja je uključena u ovo savjetodavno tijelo.

"Očekujemo i da Predsjedništvo BiH opozove ambasadora BiH u Hagu. Zbog uzurpacije zajedničkih institucija BiH od Bošnjaka - muslimana, neophodno je da srpski predstavnici u tim institucijama, bilo da su dio vlasti ili opozicije, prestanu da učestvuju u odlučivanju tih institucija, sve dok se ne riješe otvorena pitanja koja opterećuju funkcionisanje BiH, poput revizije presude protiv Srbije, pitanja rada stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, neustavnog funkcionisanja Suda i Tužilaštva BiH", dogovoreno je na sastanku lidera vladajuće koalicije u Srpskoj.

Dodik, Pavić i Đokić smatraju da je neophodno pokrenuti krivični postupak protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pred pravosuđem Republike Srpske ili Federacije BiH zbog podrivanja Ustava BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )