FOTO: null

Uzrok stravične saobraćajne nesreće, čiji je bilans troje mrtvih i 13 povređenih, a koja se kao što je naš list već objavio, dogodila u nedelju oko 23 časa u blizini Foče, najverovatnije su neočišćen i neuslovan put!

Iako u "Srbinjeputevima" iz Foče, koji su zaduženi za održavanje na ovoj deonici, ističu da su uradili sve što je bilo u njihovoj nadležnosti, spasioci koji su iz provalije izvlačili povređene, te očevici, objašnjavaju da su uslovi na ovoj deonici magistralnog puta bili katastrofalni!

Nema širine

Podsećamo, crnogorske državljanke Marijana Medojević (29) i Amina Avdić (24), te Dragana Gluhović (26) sa Pala su poginule, a 13 osoba je povređeno kada se autobus "Centrotransa" Istočno Sarajevo survao u provaliju u mestu Dučela kod Foče, na magistralnom putu M18.

Nenad Ikonić, predsednik spasilačkog kluba "Volf" Foča ispričao je da su morali da kopaju dva sata ispod autobusa da bi došli do jednog tela, dok su druga dva bila raskomadana. Takođe je ocenio da je vožnja ovom deonicom opasna i leti.

- Kada smo stigli, sneg je već padao oko dva sata. Uslovi su bili loši, ali ne znam koliko čišćenje snega tu pomaže, eventualno neko preventivno posipanje puta solju ili drugim sredstvima. Međutim, kritičniji je sam put čija širina nije ni četiri metra, pa se ne mogu ni dva automobila mimoići, a kamoli autobusi. Često se tu zaustave turisti i pitaju - zar je moguće da je to javni magistralni put ili su zalutali. To je strašno. Nema širine, nema reflektujuće signalizacije, ograde, ništa - istakao je Ikonić.

Nedeljko Pavlović, direktor "Srbinjeputeva", kratko je poručio da su oni sa svoje strane sve uradili, te informaciju o tome dostavili "Putevima RS".

- Nemam vremena da pričam, u velikoj sam gužvi. Sve smo uradili i podatke dostavili "Putevima RS" - poručio je Pavlović.

U javnom preduzeću "Putevi RS" potvrđuju da je prema izveštaju njihovog nadzornog inženjera na magistralnom putu M18, Brod na Drini - Foča, kamion sa punim posipačem krenuo u čišćenje i posipanje terena u 19.55 časova.

- U 22.10 kamion se vratio na punkt zimske službe, ponovo natovario posipni materijal i otišao. U 23.35, naišao je na zastoj nastao usled saobraćajne nesreće, pa je čišćenje i posipanje nastavio u 2.15 časova, nakon što je prolaz bio omogućen. Iz navedenog izveštaja vidljivo je da je na relaciji Brod na Drini - Foča, obavljano čišćenje i posipanje magistralnog puta u skladu sa planom zimske službe - potvrdili su za Press iz "Puteva RS".

Oni takođe ističu da je neophodno naglasiti da širina kolovoza na pomenutoj deonici magistralnog puta iznosi četiri metra i da zbog toga postoji zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 12 tona nosivosti.

Redovan izveštaj

- U toku je procedura za izbor ponuđača za izradu projektne dokumentacije za izgradnju ovog magistralnog puta iz sredstava Evropske komisije, a konkurisaćemo kod međunarodnih finansijskih institucija za obezbeđenje novca - navodi se u odgovoru uprave ovog javnog preduzeća.

U Auto-moto savezu RS objašnjavaju da njihov informativno-dispečerski centar daje informacije na osnovu zvaničnih podataka koje dobijaju od službi koje održavaju puteve.

- U konkretnom slučaju, AMS RS je 11. januara u 18 časova objavio redovan izveštaj, a već u 18.30 vanrednu informaciju u kojoj su upozoreni vozači da se, zbog snega koji je padao na području RS, saobraćaj odvijao usporeno po mokrim i mestimično zasneženim kolovozima, a da je ugaženog snega i poledice bilo u višim predelima i na planinskim prevojima. Savetovan je maksimalan oprez - istakli su u AMS RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )