FOTO: null

Dok su cijene nafte na svjetskom tržištu tek u blagom rastu - na pumpama u Srpskoj veliko poskupljenje. U posljednjih sedam dana cijena litra goriva veća je za 10 do 20 feninga.

Prognoze analitičara o trendu smanjenja cijena goriva koji bi trebalo da se nastavi sve do ljeta u Srpskoj se nije ostvario. Iako je situacija na svjetskoj pijaci nafte relativno mirna, a kurs dolara tek u blagom rastu, cijene goriva na domaćim pumpama su skočile. 

Opravdanje za povećanje cijena goriva domaći naftaši pravdaju situacijom na svjetskoj pijaci. Pred naše kamere nisu htjeli, ali u saopštenju Grupacija za promet naftom i naftnim derivatima objašnjava:

"Cijena barela sirove nafte znatno je veća u odnosu na istu cijenu u februaru, jer je sa 30 dolara za barel sredinom februara cijena povećana na 37 dolara. Istovremeno i dolar je ojačao." 

Da li je blagi porast cijene barela dovoljno opravdanje? 

Јedanaestog februara barel nafte koštao je 26 dolara, od tada njegova cijena počinje da raste. Uzimajući u obzir činjenicu da je za isporuku nafte potrebno u prosjeku četiri sedmice, jasno je da domaći naftaši još toče gorivo kupljeno po manjim cijenama.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da svako pokušava da zaradi malo više, jer je opala i potrošnja goriva.
- Budžeti su tanki i svako pokušava da poveća cijenu kada se čak i najavi samo mogućnost da cijena bude veća zbog njenog povećanja na svjetskoj pijaci  - navodi Pavlović. 
Za prosječne vozače u Srpskoj, gorivo nikad nije bilo jeftino, a dodatno ih bole promjene cijene koje su za mnoge potvrda da nema pravila. 
- Kada se povećaju cijene na tržištu, onda reaguju u svoju korist, znači onda će podići cijenu, a kada je sniženje, to je išlo malo sporo - kaže Marko Maksimović, sekretar Udruženja potrošača Zvono iz Bijeljine. 
Bez obzira na sve, gorivo u Srpskoj i dalje je među najjeftinijim u regionu. Osim, u Makedoniji. Ipak, prognoze nisu optimistične - na svjetskom tržištu cijena će rasti do 40 dolara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )