FOTO: Glas Srpske

Prostranu pješčanu oblast, u kojoj se od jula do septembra pojavljuju mnogobrojna jezera među bijelim pješčanim dinama, turisti prosto obožavaju.


Nacionalni park Lensois Maranhenses je nevjerovatno čudo prirode. Prostire se na otprilike 1500 kvadratnih kilometara u saveznoj državi Maranhao na sjeveroistoku Brazila.

Iako nije reč o klasičnoj "pustinji", nacionalni park obiluje prekrasnim pješčanim dinama bijele boje, a koje se tokom kišne sezone pretvore u mnogobrojne tirkizne lagune, a ovo se dešava svake godine u periodu od juna do septembra.

U to vrijeme padaju vrlo obilne kiše koje se skupljaju u dolini između dina, pa tako nastaju spektakularni prizori koji privlače veliki broj pustolova. U ovim bazenima kišnice žive neke vrste riba koje lokalni ribari love u "sezoni", dok drugi traže osvježenje od visokih temperatura.

Lensois Maranhenses je proglašen nacionalnim parkom još 1981. godine, a od tada predstavlja veliku turističku atrakciju, koju posjeti oko 60.000 turista svake godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )