FOTO: null

Bračni par Todorović iz Ugljevika pravi predmete od drveta, koje obrađuju ručnim tokarenjem.

Ova tehnologija, kažu, zahtjeva puno vremena, vještine , mašte, matematike, ali najviše ljubavi. Tokarenju segmentiranog drveta posvetili su se prije godinu dana kada je Jelica ostala bez posla. Usavršavaju tehniku, prave unikatne predmete koje, za sada, uglavnom poklanjaju. Planiraju da osvoje tržište, registruju radionicu i tako obezbjede posao i sinovima. Ne libe se, kažu, nikakvog posla niti ga dijele na ženski i muški. Miodrag je 25 godina radio s drvetom na građevini, a sada na obezbjeđenju u Termoelektrani Ugljevik. Jelica je radila sve i svašta od obućara, trgovca do mesara.

- Nijedan posao nije teško naučiti ako želite. Baš kao u poslovici „nije uspjeh raditi ono što znaš, nego zavoljeti ono što radiš“. Dobra organizacija je pola posla - kaže ovaj bračni par, kojem je ovaj posao najprije bio hobi, a sada i solidan izvor primanja.

Miodrag obavlja grublje i opasnije poslove, a Jelica finalne. Pripremali su se skoro pet godina, kupovali mašine i izučavali tehniku, planirajući da se ovom hobiju posvete u penziji.

Miodrag je, međutim, zbog srčanih problema morao prestati da radi na građevini, što mu je bio dopunski izvor prihoda, dok je Jelica ostala bez posla, pa je radionica postala njihovo sigurno utočište.

- Tokarenjem obrađujemo reciklirano drvo. Ovaj zanat je rijedak, skoro da ga niko ne radi. Tokarenje segmentiranog drveta je kreativan posao koji traži da čovjek ima ideja – kaže Miodrag. Kaže da se ideje rađaju i ostvaruju u radionici gdje provode najveći dio dana. Drvo pretvaraju u korisne predmete pa je tako je od panja nastao pehar, od oštećenog dijela stabla zdjela za voće. U početku, priznaju, nije sve išlo lako, ali naučili su se strpljenju.

- Nekada smo bacali napravljeni predmet, jer nismo bili  zadovoljni. Ali sada se zna ko šta radi i uspjevamo u svemu što zamislimo - kaže  Jelica.

Na internetu ima mnoštvo ideja, ali Todorovići žele da budu originalni. Kombinuju više vrsta drveta da dobiju raznobojne nijanse. Prave vaze, ćupove, postolja, svjećnjake, kuhinjske daske, stalak za kišobrane. Neke predmete prave samo tokarenjem, a neke i ručno izrezbare.

Privukli pažnju na sajmovima

Na sajmovima u Ugljeviku i Loparama privukli su veliku pažnju, što im je podstrek da istraju u svom naumu - da registruju radionicu, hobi pretvore u siguran izvor prihoda i obezbjede egzistenciju nezaposlenim sinovima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )