FOTO: null

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo odlučili su smanjiti plate zaposlenima u institucijama i ustanovama, ali nisu za ukidanje ili smanjenje vlastitih paušala. Direktori i zaposlenici pojedinih preduzeća imaju plate od nekoliko hiljada maraka. Smanjenjem

Daleko najveća primanja imaju zaposlenici zdravstvenih institucija. Recimo, bivša direktorica Opšte bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sebija izetbegović je imala prosječnu platu oko 4 hiljade maraka uz više od 10 hiljada dodatnih primanja.

Rusmir Mesihović, bivši direktor KCUS-a, oko pet i po hiljada. Neuropsihijatar Omer Ćemalović ima prosječnu platu oko 4 hiljade, ali je zanimljivo da mu dodatna primanja prelaze 60 hiljada maraka.

Dekani i profesori sarajevskih univerziteta ne zaostaju za kolegama medicinarima. Dekan FPN-a prima oko šest hiljada maraka mjesečno. Samir Čaušević sa fakulteta za saobraćaj ima više od sedam hiljada maraka uz dodatna primanja blizu 60 hiljada maraka.

Zaposlenici ostalih kantonalnih institucija također se mogu "pohvaliti" sa visokim platama.

"Tu smo vidjeli nešto što u ovom trenutku možemo nazvati nemoralnim primanjima", kazao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

O visokim platama danas raspravlja u kantonalnoj Skupštini. Najvjerovatnije će biti smanjene. Za sedam dana će se odlučivati.

A prijedlog o smanjenju paušala zastupnika, ipak nije prošao, tako da će prefesionalni zastupnici i dalje primati platu i paušale. Predlagač je klub Naše stranke.

"Mi nismo govorili o ukidanju paušala. Mi smo samo govorili da ljudi koji primaju platu u Skupštini ne primaju i paušal", kazao je Predrag Kojović iz Naše stranke.

Poređenja radi, prosjek radničke plate je oko 800 maraka. Direktorske plate u javnim ustanovama i preduzećima i nakon smanjenja će biti tri puta veće, baš kao i zastupničke.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )