FOTO: null

Agencija za poštanski saobraćaj BiH prošle godine nije ispunila plan rada, aktivnosti je imala svega dva i po mjeseca, a iako je imala četvrtinu manje zaposlenih, troškove je smanjila minimalno u odnosu na 2015. godinu.

U izvještaju o radu Agencije za poštanski saobraćaj u 2016. godini navedeno je da joj je rad blokiran zbog nepopunjenosti njenog Savjeta. S obzirom na to da nije bilo moguće donositi odluke, Agencija za poštanski saobraćaj je planirane aktivnosti obavljala tek kada je popunjen njen Savjet. Problem se pojavio sredinom oktobra 2015. godine kada je zbog imenovanja na drugu dužnost prekinut radni odnos jednom članu Savjeta. Upražnjeno mjesto nije popunjeno sve do oktobra 2016. godine. Zbog kašnjenja konkursne procedure nisu na vrijeme imenovana dva člana Savjeta Agencije za poštanski saobraćaj.

Od raspoloživih 818.000 maraka u 2016. godini, Agencija za poštanski saobraćaj je potrošila 500.029 ili 61 odsto. U 2015. je od istog raspoloživog iznosa potrošeno 622.556 KM ili 19 odsto više nego lani.

I dok se na platama koliko-toliko osjetio manjak članova Savjeta Agencije za poštanski saobraćaj, to je bilo gotovo neprimjetno na drugim stavkama. Prošle godine je za bruto plate i naknade utrošeno 353.259, a godinu ranije 426.016 KM ili 17 odsto više. Bez obzira na činjenicu što nije mogla obavljati poslove, Agencija za poštanski saobraćaj je za naknade troškova zaposlenih u prošloj godini utrošila 40.854 marke, što je za svega četiri hiljade ili osam odsto manje nego 2015. kada je potrošeno 44.878 KM. Za prevoz na posao potrošeno je 8.026 maraka, što je gotovo identično iznosu iz prethodne godine, dok je za regres za godišnji odmor utrošeno 2.700 maraka ili skoro hiljadu maraka više nego u 2015. godini. Izdaci za telefonske i poštanske usluge za godinu su smanjeni za samo 78 maraka. Osjetnije uštede napravljene su kod putnih troškova, koji su smanjeni za oko 13.000 maraka.

U Parlamentu BiH smatraju da su uštede trebalo da budu mnogo veće zbog činjenice da Agenciji za poštanski saobraćaj fali četvrtina ljudi i da mjesecima nije radila.

- Nedopustivo je da Savjet Agencije za poštanski saobraćaj radi u punom kapacitetu samo nekoliko mjeseci i da nema popunjen broj zaposlenih, a da se iz budžeta izdvaja novac kao da rade u punom kapacitetu - rekao je poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović i dodao da mnoge agencije na nivou BiH troše veliki novac za plate, naknade i putne troškove, a da iza sebe imaju slabe ili nikakve rezultate.

Jusko: Opravdano manje radili

Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko opravdao je Agenciju za poštanski saobraćaj.

- Uzimajući u obzir činjenicu da Savjet Agencije od marta, kada je istekao mandat prethodno imenovanim članovima, do novembra 2016. godine kada su imenovani sadašnji članovi, nije bi­o u mogućnosti da obavlja propisane nadležnosti, smatramo opravdanim manji obim rada i finansijskih troškova u odnosu na plan - istakao je Jusko.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )