FOTO: null

Vraćanje srpskoj tradiciji, kulturi i običajima na našim prostorima kroz razne vidove ispoljavanja kulturnog djelovanja ima za zadatak očuvanje nacionalnog identiteta i društvenih vrijednosti.

Brojni su primjeri koji svjedoče u prilog toj činjenici. Jedan od boljih primjera očuvanja narodne kulture i tradicije dali su mještani podmajevičkog sela Korenita koji su sopstvenim trudom i zalaganjem  sagradili etno-muzej. Inicijativa za izgradnju etno-muzeja u Koreniti potekla je od mještanina Ostoje Ostojića, a naišla je na razumijevanje Savjeta Mjesne zajednice i lokalne uprave.

U etno-muzeju su izloženi predmeti kojima su se nekada služili stanovnici ovog sela.

Etno-muzej podignut je na mjestu gdje je nekada bila spomen česma i nije građen u klasičnom  muzejskom stilu , već je zamišljen kao aktivan prostor u kojem će se okupljati i starija i mlađa populacija da bi se prisjetili kako se nekada živjelo i radilo u Koreniti. Sam muzej je zapravo umanjeni prikaz nekadašnjeg života stanovnika ovog sela.

Mještani imaju namjeru da, uz pomoć lokalne uprave, izgrade ljetnikovac, zasade voćnjak, izgrade parking-prostor i sagrade mostić preko obližnje rječice.

Inicijator izgradnje muzeja Ostoja Ostojić kaže da je ideja proistekla iz potrebe da se mlađim naraštajima približe narodni običaji i tradicija, jer upravo oni predstavljaju identitet jednog naroda.

“Osjetio sam da nam sve više nedostaje duša, jednostavno smo postali grubi i na dobrom putu da izgubimo svoju tradiciju, a ko nema svoju tradiciju i kulturu nema ni identitet”, rekao je za portal InfoBijeljina Ostojić, mještanin Korenite koji boravi na privremenom radu u inostranstvu.

Piše: Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )