FOTO: null

Vlada Republike Srpske usvojila je na sjednici u Banjaluci Informaciju o postupku donošenja Prijedloga zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH.

Kako je saopšteno, Vlada Srpske ukazuje poslanicima Parlamentarne skupštine BiH i članovima Savjeta ministara iz Republike Srpske da Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH utiče na ustavnu nadležnost Republike Srpske.

Vlada je donijela Odluku o izmjenama Odluke o broju redovnih i vanrednih studenata koji se upisuju u prvu godinu prvog ciklusa studija i u prvu godinu drugog ciklusa studija u akademskoj 2015/2016. godini na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj.

Prema ovoj Odluci povećan je ukupan broj upisnih mjesta za studente koji se upisuju na prvi ciklus osnovnih studija za ukupno 316, od čega se 285 mjesta odnosi na Univerzitet u Banjoj Luci, te 31 mjesto na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, odnosno sada je omogućen upis za 7.069 brucoša, na svim javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj. Tako je na Univerzitetu u Banjoj Luci dozvoljen upis 3.665, a u Istočnom Sarajevu 2.959 studenata. Ostale javne visokoškolske ustanove nisu zahtjevale povećanje broja upisnih mjesta, odnosno nisu obuhvaćene ovom odlukom.

Takođe, ovom Odlukom omogućen je upis 45 studenata na prvu godinu drugog ciklusa studija na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Odluka o izmjenama Odluke o broju redovnih i vanrednih studenata koji se upisuju u prvu godinu prvog ciklusa studija i u prvu godinu drugog ciklusa studija u akademskoj 2015/2016. godini na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj je donesena na osnovu zahtjeva i saglasnosti javnih univerziteta Republike Srpske.

Iznos školarina za studente sa proširene liste isti je kao i za studente upisane u prvom upisnom roku. Neće biti promjene cijene školarine.

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt strategije unapređivanja i razvoja podrške porodicama u Republici Srpskoj za period 2015-2020.godine.

Razlog za donošenje ove strategije nalazi se u potrebi da se nastavi sa sprovođenjem strateških dokumenata u oblasti zaštite i razvoja porodice, odnosno da se nastavi kontinuitet započet sa Strategijom za razvoj porodice u Republici Srpskoj za period od 2009. do 2014. godine.

Strategijom se želi podstaći poboljšanje pravnog okvira u Republici Srpskoj, kako bi porodica dobila na većem značaju i bolje mjesto u društvu.

Ova strategija, pored analitičkih elemenata stanja u oblasti podrške porodici, sadrži i elemente identifikacije problema koji otežavaju razvijanje porodice kao važne ćelije društva, kao i elemente podrške kojima je cilj jačanje i razvijanje porodice.

Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o dopuni Uredbe o službenoj policijskoj legitimaciji i policijskoj znački.

Razlog za donošenje ove uredbe je sprečavanje eventualne zloupotrebe službene policijske legitimacije ili policijske značke, u slučaju da policijski službenik izgubi ili na drugi način ostane bez legitimacije ili značke, te potrebe, da se iz tog razloga raspiše potraga za nalaženje istih.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )