FOTO: null

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da SNSD-u nije primarno učešće u vlasti na nivou BiH i poručio da niko u Savetu ministara, niti u parlamentu BiH neće moći da donosi odluke u ime Republike Srpske, dok prethodno ne dobije saglasnost Narodne skupš

"Kako je moguće da neko misli da će Republika Srpska gledati neka ponašanja, kao što smo videli dok je SDS bio u sastavu Saveta ministara i da nećemo u Narodnoj skupštini doneti odluku ili rezoluciju koja predviđa da niko u Savetu ministara ni u Parlamentarnoj skupštini BiH u ime Srpske ne može donositi odluke dok se ne konsultuje i ne dobije saglasnost paramenta Srpske", rekao je Dodik.

 

Ukoliko to hoće Bošnjaci, kaže Dodik, imaće to veoma brzo.

"Oni će reći da ja pretim, ali ne pretim ja, nego oni. To su naša autentična prava i ja njih zastupam i želim da zaštitim. Moja uloga kao predsednik jeste da zaštitim prava Republike Srpske", rekao je Dodik za RTRS.

Ukoliko se vlast na nivou BiH formira bez SNSD-a i tada kreira neka politika, kaže Dodik, onda se postavlja pitanje kako u tom slučaju upravljati.

"Da li neko misli da će Republika Srpska mahati glavom i podržavati zakone koji se donose u Sarajevu? Mi imamo nekoliko važnih tema koje ćemo odmah staviti na dnevni red", rekao je Dodik i dodao da će SNSD biti relaksiran ukoliko ne bude dio vlasti, jer u tom slučaju nema ni odgovornosti.

On je istakao da je bošnjački politički krug uporno pokušavao da devastira političku poziciju hrvatskog naroda u Federaciji BiH, a srpskog na nivou BiH.

"To ne može! Kada jednog dana shvate da narodi biraju svoje predstavnike i kada te izabrane predstavnike prihvate, sve će se relaksirati u BiH", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, vlast u BiH se sastavlja i kao takva skuplja političke predstavnike entiteta i konstitutivnih naroda.

"SNSD je formirao vlast na nivou Republike Srpske i formiraće Vladu. Možemo da kažemo da smo legitimni predstavnici entiteta. Kada je reč o predstavnicima naroda, SNSD je dobio najveću podršku kod Srba", rekao je Dodik.

On je istakao da je problem u FBiH bio što nisu bili prihvaćeni legitimni predstavnici hrvatskog naroda i da se sada to isto radi u Srpskoj.

"Oni sada kažu za SDS da su `dobri momci` koji će provoditi ono što su Koalicija `Domovina` i Prvi mart promovisali, a to je da se uđe sa velikim brojem fiktivnih Bošnjaka koji će ovdje glasati. Kada smo mi doneli odluku da se ne može tako prijavljivati, onda smo postali smrtni neprijatelji", rekao je Dodik.

On je podsetio da je član Koalicije "Domovina" Emir Suljagić rekao da će sa njima iz Republike Srpske ići onaj ko prihvati da je bio genocid nad Bošnjacima i ko prihvati funkcionalnu unitarnu BiH.

"Mi moramo da budemo obazrivi, jer u svakom njihovom pokušaju da nešto naprave vidimo realizaciju tih ideja. Tu priču o genocidu oni hoće da iskoriste da potpuno unište temelje i postojanje Republike Srpske", rekao je Dodik.

Ukoliko je nekadašnji predsednik Republike Srpske Dragan Čavić potpisao da je bilo genocida, kaže Dodik, onda je sigurno prihvatljiviji za zamenika predsednika SDA Bakira Izetbegovića i Suljagića."Prava namera te kvalifikacije je sahranjivanje Republike Srpske i srpskog naroda", upozorio je Dodik.

Kada je reč o evropskim integracijama BiH, Dodik je naveo da je glavna prepreka za kandidatski status BiH u EU "bošnjački nagon da majorizira. "Ako nema toga, mi imamo rešenje", rekao je Dodik.

On kaže da je neprihvatljiv mehanizam koordinacije koji predlaže Izetbegović i ocenio da je to podvala na koju ne sme da pristane član Predsedništva BiH iz Srpske Mladen Ivanić.

"Izetbegović predlaže da tamo gde ima zastoja i gdje se nešto ne rešava, to rešava Predsjedništvo BiH. To nije njihova kompetencija. Ako Ivanić to prihvati, on krši Ustav Republike Srpske i mi ćemo naći načina da se od toga zaštitimo", rekao je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )