FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je ambasadorima Francuske, Italije i Velike Britanije, zamjeniku šefa Delegacije EU u BiH, te zamjeniku njemačkog ambasadora i šefu Kancelarije Ambasade SAD u Banjaluci da će referendum o Danu Republike bit

"Na pitanje ambasadora pod kojim uslovima Republika Srpska može da odgodi referendum, rekli smo da odgađanja nema", istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da se referendum ne može odgađati, jer je on u funkciji provođenja odluke Ustavnog suda BiH.

"Ustavni sud nije ukinuo 9. januar, kao što nam žele nametnuti, nego je odredio da se u skladu sa pravima konstitutivnih naroda taj član Zakona prilagodi", rekao je Dodik.

Nakon sastanka održanog u Banjaluci, Dodik je izjavio novinarima da Srpska ne odustaje od referenduma i još jednom pozvao građane da 25. septembra izađu i potvrde da će 9. januar ostati Dan Republike.

"Smatramo da narod treba da pitamo da li je 9. januar Dan Republike, što je i osnovno pitanje referenduma", istakao je predsjednik Srpske.

Kada je riječ o tome da li će Bošnjaci biti obavezni da poštuju Dan Republike, Dodik je rekao da će im to kroz provođenje odluke Ustavnog suda biti stavljeno na raspolaganje.

On je istakao da Bošnjake niko neće prisiljavati da obilježavaju 9. januar, ali isto tako Republici Srpskoj niko ne može da zabrani da slavi taj dan.

"Sve tehničke pripreme za održavanje referenduma su obavljene, te će on biti održan 25. septembra i u tom pogledu nema odustajanja od odluke", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, sastanak sa ambasadorima i predstavnicima ambasada u BiH je bio korektan i nije bilo prijetnji niti ucjenjivanja.

Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će Ustavni sud BiH zabraniti referendum, Dodik je ponovio da je taj sud politička institucija, jer je pod uticajem Bošnjaka i stranaca koji su donosili ključne odluke.

"Ovakav uticaj se nama pokušava nametnuti kao obavezujući. Nema napretka bez strukturisanja Ustavnog suda BiH i usvajanja novog zakona o ovoj instituciji koja funkcioniše prema pravilima koji su nametnuli stranci i neki drugi ljudi", poručio je Dodik i ponovio da je neophodno da stranci napuste Ustavi sud BiH.

On je podsjetio da je i Sud BiH formiran van Ustava i da su u njemu radili stranci.

"Vrijeme je da se strane sudije povuku, jer je njihovo ponašanje izvan pravne logike i Ustava. Oni su masovno kršili Ustav BiH, jer su niz odluka pokušali da pokriju apstraktnim teoretskim razmatranjima", kaže Dodik, podsjetivši da Ustavom BiH nisu predviđeni ni Sud ni Tužilaštvo BiH.

Prema njegovom mišljenju, mjere koje je ranije preduzimao visoki predstavnik u BiH pokušavaju se provesti posredstvom Ustavnog suda BiH uz priču o obaveznosti.

"Izetbegović nesumnjivo ima uticaj na sve ovo. Predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman je u ratu bio predsjednik SDA kada je Alija Izetbegović zamrznuo funkciju, dok je sudija ovog suda Seada Paravlić bila potpredsjednik ove stranka, pa je vidljiva politička konotacija svih odluka", konstatovao je Dodik.

On je naveo da niko ne bi treba da očekuje da će Srpska i Srbi provoditi ratne ciljeve SDA, Ćemana i Paravlićeve, podržane od tri strane sudije.

Sutra sa Vučićem o otvaranju auto-puta i referendumu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da će sutra sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o Vučićevoj posjeti 11. septembra, prilikom otvaranja trase auto-puta Doboj - Prnjavor, ali i o referendumu o Danu Republike.

Dodik je dodao da će Vučića, ukoliko bude bilo potrebno, informisati i o razvoju situacije o održavanju referenduma o Danu Republike.

"Naš stav je jasan, Narodna skupština Republike Srpske je donijela odluku o referendumu i on će biti sproveden", rekao je Dodik.

Referendum o Danu Republike biće održan 25. septembra.  

Sredstva od kredita su budžetski prihod

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da sredstva od kredita Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ predstavljaju budžetske prihode, kojima će u skladu s tim raspolagati Vlada Srpske.

Dodik je rekao da bi sredstva od prve tranše, od čega Srpskoj pripada 33 odsto ili oko 50 miliona KM, mogla biti operativna za dva-tri dana.

"To je novac koji se pribavlja da bi se pokrile dospjele obaveze po kreditima koje ima Vlada. To je samo prepakivanje, nije novo zaduženje, jer želimo da očuvamo status dobrog povjerioca", izjavio je Dodik novinarima poslije sastanka sa grupom ambasadora i zamjenika ambasadora u Banjaluci.

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ odobrio je juče BiH trogodišnji prošireni aranžman prema pravilima proširenog aranžmana u iznosu od oko 553,3 miliona evra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )