FOTO: null

Evropska komisija ni ove, a ni naredne godine neće izdati izvještaj o BiH u paketu za proširenje. Institucije EU čekaju centralne vlasti da im dostave odgovore na Upitnik Evropske komisije, nakon čega će našoj zemlji biti dostavljeno mišljenje koje će ukl

“Nakon Paketa za proširenje 2016. godine, koji je uključio i Izvještaj o Bosni i Hercegovini, Evropska komisija odlučila je izdati naredni paket na proljeće 2018. godine. Tačan datum će biti najavljen u narednim mjesecima, a paket za 2018. godinu, uključujući i izvještaje o pojedinačnim zemljama, pokrivaće period od oktobra 2016. do marta 2018. godine”, kazali su iz Delegacije Evropske unije u BiH za Klix.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, nakon što je Savjet Evropske unije u septembru 2016. godine zatražio Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU, Komisija neće izdavati izvještaj o Bosni i Hercegovini u narednom paketu za proširenje.

“Umjesto toga, Komisija će izraditi mišljenje koje će uključivati popratni analitički izvještaj. Tačno vrijeme koje je Komisiji potrebno da dostavi svoje mišljenje o Bosni i Hercegovini direktno je povezano s kapacitetom zemlje da odgovori na upite, uključujući i one u okviru Upitnika koji je Evropska komisija predala vlastima zemlje u decembru 2016. godine”, rekli su iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Inače, paket proširenja je skup dokumenata koje Evropska komisija izdaje na godišnjoj osnovi, a kojima se određuje okvir za pristupanje država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja Evropskoj uniji. Ovaj paket uključuje izvještaj o napretku, evropsko partnerstvo i strateški dokument za proširenje, a može sadržavati određene dodatne dokumente.

BiH je posljednji put analizirana prošle godine u Strategiji za proširenje, gdje je između ostalog navedeno da Ustav BiH i dalje krši odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, prema presudi u predmetu Sejdić-Finci, te da odluke Ustavnog suda i dalje treba u potpunosti sprovesti u cijeloj zemlji.

Evropska unija je 2016. godine istakla i da je BiH u početnoj fazi reforme državne uprave. Zabilježeno je nazadovanje u ovoj oblasti jer su u FBiH usvojene izmjene zakonodavnog okvira koje povećavaju rizik od politizacije. I dalje u velikoj mjeri nedostaje usaglašeni pristup razvoju politike i saradnji između različitih dijelova uprave. Naglašeno je neophodno donošenje novog strateškog okvira za državnu upravu, kao i strategije za upravljanje budžetom.

Za pravosudni sistem navedeno je da pokazuje određen nivo pripremljenosti, određeni napredak je ostvaren u pogledu odgovornosti i integriteta. Međutim, nastavljene su politički motivisane prijetnje pravosuđu od nekih političara te i dalje treba ojačati nezavisnost pravosuđa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )