FOTO: null

O akcizama za gorivo Parlament neće raspravljavati po hitnom postupku, kako je to tražio Savjet ministra BiH.

Taj prijedlog nije ni skinut sa dnevnog reda kako je to tražila opozicija. Desilo se nešto između, pa će se o novim akcizama na gorivo poslanici baviti po skraćenoj proceduri. Ono što je interesatno jeste činjenica da su oni koji sjede u Savjetu ministara BiH bili za, a njihovi poslanici u Predstavničkom domu su odlučili da ipak postave stare uslove.

“Neće dobiti podršku dok ne dobijemo u Parlamentu plavi dizel”, kaže Aleksandra Pandurević, poslanik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Opozicija u Predstavničkom domu, tačnije SNSD-e smatra da se o akcizama samo na gorivo ne treba ni raspravljati. Tvrde da se tim isključuje nadležnost Republike Srpske iz odluka u vezi sa indirektnim porezima.

“Jedino je bilo moguće po ovo prologirati za neku drugu proceduru”, kaže Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

SDP zna šta je u pozadini cijele priče. Uvjereni su da je samo ponestalo para, pa su pod hitno u Savjetu ministra htjeli da smanje sve veće rupe u budžetima.

Uvjeravaju u SDA da ne posežu građanima u džepove. Tvrde čak i da građani tačnije vozači neće ni osjetiti povećanje akciza, jer će se kako minimalno odraziti na cijenu goriva.

Podrška poslanika iz Federacije BiH nije dovoljna ukoliko SDS bude dosljedna u stavu da bez plavog dizela nema priče o povećanju akciza na gorivo. I danas su odlučili da po sraćenije proceduri razmatarju povećanje, ipak će to na dnevni red stići nakon ljetne pauze.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )