FOTO: ddl.rs

Kafa je jedan od omiljenih napitaka tokom dana kog se mnogi od vas nikada ne bi odrekli.

Često su podijeljena mišljenja kada je u pitanju kafa. Oni koji je manje vole, vjerovatno vam često pričaju o lošim stranama ovog napitka, dok ako spadate u grupu koja ne može da zamisli dan bez kafe, vjerovatno znate bezbroj njenih benefita.
 
Ipak, kao i sve ostalo, i ovde ćete pronaći dobre i loše strane, a jedino što je važno je da ne pretjerujete tokom dana, jer veće količine kafe vam sigurno neće odgovarati na duže staze.
 
Šta će se desiti ako unesemo previše kofeina?
 
Anksioznost
Kofein može da dovede do uznemirenja i napetosti, radi tako što blokira adenozin, koji je zadužen za protok energije, a za ovaj transmiter se vjeruje i da učestvuje u promovisanju sna i supresiji uzbuđenja.

Insomnija
Mnogima od vas smeta kafa u popodnevnim časovima, međutim, uz nju su potrebni i neki drugi faktori koji će vam dodatno poremetiti san.
 
Zavisnost
Nije rijetkost da previše kofeina svakog dana može izazvati zavisnost, pa tako nekoga uglavnom boli glava ako preskoči svoju prvu jutarnju kafu i takva glavobolja obično ne prolazi tokom cijelog dana, prenosi B92.
 
Visok krvni pritisak
Naročito kod onih koji ne piju kafu često i manja količina može izazvati visok krvni pritisak, međutim ovi efekti su ipak privremeni.
 
Umor i slabost
Iako nam kafa daje energiju, to je samo privremeno. Kada kofein napusti naš sistem, dolazi do pada energije i osjećanja umora, pa zbog toga mnogi posežu za novom kafom, što dalje može poremetiti san.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )