FOTO: null

Oko pola stanovnika Republike Srpske nije zdravstveno osigurano i mora da plati punu cijenu zdravstvenih usluga i lijekova, a sve je veći i broj osiguranih, kojima i plaćanje participacije, zbog malih primanja, predstavlja veliki problem.

Istakao je ovo za "Nezavisne" Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta potrošača Republike Srpske.

"Imate primjere veoma visokih iznosa participacija, naročito za operativne zahvate i složenu dijagnostiku koji se kreću od 100 do 540 KM, što predstavlja prosječnu platu zaposlenih u realnom sektoru", ističe Bošković.

"Zamislite onda strašnu agoniju radnika kome nisu uplaćeni doprinosi i koji mora na operaciju koja košta najmanje nekoliko hiljada maraka! Koliko je takvih slučajeva?! Ima ih dosta koji trpe dok bolest ne uznapreduje i oduzme im život", naglašava Bošković.

U Pokretu potrošača RS ističu da se sve veći broj pacijenata teško nosi sa plaćanjem participacije i za osnovne pretrage krvne slike i urina. Bošković navodi da čak i penzioneri koji su obuhvaćeni obaveznim osiguranjem za starije od 65 godina često plaćaju participaciju za lijekove za srčana i reumatološka oboljenja i to od 20 do 50 KM.

Sa druge strane, u Fondu zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS) ističu da je u RS čak više od 50 odsto osiguranika (obavezno osiguranih građana) po nekom osnovu oslobođeno plaćanja participacije, te da je u RS, u odnosu na zemlje u okruženju, najviše osiguranika oslobođeno plaćanja ove obaveze.

"U Sloveniji, čiji Zavod za zdravstveno osiguranje ima i 12 puta veći budžet od FZO RS, od participacije su oslobođeni samo djeca i trudnice i oboljeli od najtežih bolesti", naglašava Darija Filipović-Ostojić, portparol FZO RS.

Ona navodi da se prilikom formiranja cjenovnika zdravstvenih usluga, koji usvaja Upravni odbor FZO RS,  formira i iznos participacije za svaku uslugu, koja najčešće iznosi 10 odsto od ukupne cijene usluge i ista je za sve zdravstvene ustanove. 

Na osnovu analize cjenovnika medicinskih usluga na portalu FZO RS, na dan 1. aprila 2015, iznos participacije u zavisnosti od složenosti zdravstvene usluge kreće se od 0,50 KM do oko 540 KM, koliko se, na primjer, izdvaja za složene invazivna kardiološke tehnike.

Najskuplja operacija, prema ovom objavljenom cjenovniku, jeste iz oblasti vaskularne hirurgije, a to je operacija aneurizme abdominalne aorte, koja iznosi 6.415,10 KM, što je 7,6 prosječnih plata isplaćenih u februaru u Republici Srpskoj.  Participacija za ovu uslugu iznosi 384,90 KM.

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, ističe da realno većina radnika nije u stanju da isplaća ni iznose participacija, a kamoli punu cijenu zdravstvenih usluga.

"Predlagali smo da se uvede paušalni mjesečni iznos participacija koji bi se uplaćivao na račun Fonda od po 20 KM po osiguraniku, međutim to je još ostalo na prijedlogu", navodi Granulić.

U Sindikatu navode da građani RS realno najvište štede na zdravlju, za šta u prosjeku izdvajaju oko 4,29 odsto potrošačke korpe.


Hitno provjeriti prihode od participacija

Prema podacima FZO RS, u 2014. godini domovi zdravlja i javne bolnice od participacije su ostvarile  ukupan prihod u iznosu od oko 14,2 miliona KM, a u 2013. godini oko 13,8 miliona KM.

U Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite RS ističu da hitno treba provjeriti koliki je realni iznos novca od participacija koji se svakodnevno sliva u budžete zdravstvenih ustanova i za šta se on zapravo koristi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )