FOTO: InfoBijeljina.com

Problem nedostatka sezonskih radnika sve je izraženiji kod nas i u zemljama regiona, pa potraga za sezoncima koji će raditi u turizmu tokom ljeta kreće na samom početku godine.

Zavoda za zapošljavanje u posredovanju učestvuju i brojne privatne agencije. Problem se povećava zbog velike mobilnosti radno sposobnog stanovništva koje se sve lakše zapošljava u zemljama Evropske unije. 

Poslodavci iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore uveliko su u potrazi za radnicima iz Srpske i Federacije BiH. Traže se konobari, kuvari, sobarice, ali i skladištari i građevinski radnici.

Pored posrednika, sve češće dolaze predstavnici kompanija i direktno se dogovaraju sa potencijalnim radnicima. Razgovori za posao organizuju se i u gradovima Srpske. Dejan Dimitrijević razočaran je ponudama.     

- Svi mnogo obećavaju, ali na kraju to ispadne samo reklama. Nude od 1.000 do maksimalnih 1.500 evra, ali kad platite smještaj, hranu, ostane vam nedovoljno za život, a kamoli da nešto uštedite. U velikom broju slučajeva, ne isplati se više nego što ovdje možete da zaradite – kaže ovaj bijeljinski moler. 

U nešto povoljnijem položaju su sezonski radnici u turizmu. Poslodavci im u periodu od aprila do oktobra, pored veće plate nude hranu i smještaj. Ugostitelji u Srpskoj već godinama imaju problem s nedostatkom kvalifikovanih radnika što je posebno izraženo ljeti. Pokušavaju da organizovanjem prakse privuku nove radnike.

Bojana Kovačić iz hotela “Drina” kaže da je dobre radnike teško pronaći, ali još teže zadržati.

 
- Pružimo im priliku da nauče posao, steknu iskustvo, ali, uglavnom, im je cilj da idu u inostranstvo – kaže Kovačić za portal InfoBijeljina. 
 
Bolje plaćanje i korektan odnos ključni su da se zadrže sezonski radnici, kažu u prehrambenoj industriji.

- Ne sarađujemo sa posredničkim agencijama. Kod nas radnici dolaze sa preporukom, a onda oni dovedu prijatelje, poznanike. Uglavnom se radi o mlađim osobama. Nastojimo da im obezbijedimo dobre uslove i zadržimo ih. A izvjesno je da će odliv radno sposbnih biti sve veći prolem -
kaže direktor Prehrambene industrije “Sava Bijeljina” Stevan Filipović. 


U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, saznajemo da je sa Slovenijom potpisan ugovor o socijalnom osiguranju, te da se njihovi oglasi objavljuju i u Zavodu za zapošljavanje RS.

Prema podacima ove Agencije u prošloj godini izdato je 13.090 dozvola za rad u Sloveniji. Velika zainteresovanost je i za Njemačku u koju je otišlo oko 400 medicinskih radnika. Broj radnika koji je prošle godine otišao u Sloveniju značajno je manji nego u prethodne dvije. Strani poslodavci koji traže sezonske radnike oglase već objavljuju, a sa prvim danima proljeća najavljuju i sajmove zapošljavanja.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 7 )