FOTO: srna

SNSD i HDZ pozvali juče bošnjačku stranu da što prije pristupi stvaranju institucija na nivou BiH. Dodik: Mi smo spremni, čekamo da se u bošnjačkim redovima konsoliduje politička volja

Predsednik SNSD Milorad Dodik i HDZ BiH Dragan Čović pozvali su juče bošnjačke stranke da što prije pristupe formiranju vlasti na nivou BiH, ocjenjujući da je nedopustivo da se s tim kasni. Delegacije SNSD i HDZ BiH sastale su se juče u Mostaru, gdje su razgovarale o formiranju vlasti, i aktuelnoj političkoj situaciji.

- Uvijek smo u situaciji da bošnjačka strana traga za nečim, a onda koči čitavu strukturu i ne može ništa da se radi. Sada ih pozivamo da zajedno to završimo. Postoji dovoljno kapaciteta. Dođite da se u skladu sa Ustavom dogovorimo šta ko treba da radi - rekao je Dodik.

Pojasnio je da je informisao Čovića o razgovorima u Briselu, i naveo da će se u narednim danima znati da li postoji organizovana opstrukcija u formiranju vlasti, odnosno da li je to neki plan koji se može nazreti.

- Nedopustio se kasni sa formiranjem vlasti, imajući u vidu da je srpski i hrvatski stav već jasan. Čekamo da se još u bošnjačkim redovima konsoliduje politička volja - istakao je Dodik.

On kaže da je na sastanku razgovarano i o reformi izbornog zakonodavstva, navodeći da SNSD podržava princip da drugom narodu niko ne može da bira predstavnika.

- Osnovni element nestabilnosti u BiH jeste zauzimanje pozicija, koje pripadaju drugima. HDZ je tu apsolutno fer. Nijedan potez u našoj saradnji nije bio ne štetu trećeg i to mora da se zna. Ovde ne postoje neke skrivene namjere i teorije zavjere - istakao je Dodik.

Lider HDZ BiH Dragan Čović kaže da je sastankom u Mostaru potvrđeno dobro partnerstvo i odnos dveju stranki. Ocjenio je da je zajednički stav da evropski put nema alternativu, te da je što prije potrebno formirati vlast na nivou BiH.

- Informisao sam Dodika da sam razgovarao sa liderom SBB Fahrudinom Radončićem, a naredne sedmice imam sastanak sa rukovodstvom SDA, kako bismo što prije otpočeli proces uspostave vlasti i da dobijemo mandatara u Savjetu ministara - rekao je Čović. 

NIŠTA BEZ SRBA

Milorad Dodik je naglasio da su on i Dragan Čović politički reprezenti svog naroda, i da svaki ima svoju odgovornost.

- Sad je jasno da SNSD u Domu naroda od pet Srba ima četiri svoja predstavnika. Bez njih neće se moći mnogo šta uraditi, ako se ne želi, a mi želimo saradnju - naglasio je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )