FOTO: null

Sarajevo - Međunarodni monetarni fond (MMF) siguran je da će vlasti u BiH biti u mogućnosti da sprovedu zacrtane reforme, a prvu kontrolu obaviće krajem ove ili u januaru iduće godine, izjavio je u petak šef Misije MMF-a za BiH Nedim Ilahi.

MMF je u srijedu odobrio aranžman sa BiH vrijedan 1,07 milijardi KM. Ilahi je istakao da je prva tranša od 154,1 miliona KM već uplaćena i da će se novac naći na računu za dan-dva. Aranžman prati niz reformi na koje su se obavezali predstavnici vlasti u BiH.

- Period pregleda trajaće tri godine s obzirom na to da su neke reforme komplikovane i da se ne mogu završiti za šest mjeseci do godinu. Predviđeno je da reforme koje zahtijevaju malo vremena budu sprovedene ranije i vlasti već rade na njima. Značajan dio biće budžeti za 2017. i makroekonomski okvir, a posebno ćemo razmatrati fiskalni okvir i reforme koje treba da budu sprovedene do kraja novembra ili decembra - rekao je Ilahi, koji se novinarima u Centralnoj banci BiH obratio putem video-linka.

Naglasio je da je jedan od najvećih problema u BiH velika javna potrošnja i posebno apostrofirao plate u javnom sektoru.

- BiH je po tom parametru prva u istočnoj Evropi. Podržavamo nastojanja vlasti da tu potrošnju smanje. Bilo je pokušaja da ona bude smanjena, ali su bili zaustavljeni sudskim sporovima. Očekujemo da će potrošnja biti smanjena tokom trajanja trogodišnjeg programa - rekao je Ilahi.

Za MMF su problematična i socijalna davanja.

- Naša i želja vlasti je da novac bude usmjeren prema pravim korisnicima, onima kojima treba taj novac. U pripremi je stavljanje u funkciju jedinstvenog registra korisnika, koji će doprinijeti boljem usmjeravanju socijalnih davanja - rekao je Ilahi i dodao da je rast bruto domaćeg proizvoda za iduću godinu projektovan na 3,2 odsto, a deficit budžeta oko 0,8 odsto.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da za razliku od stend-baj aranžmana u novom programu sa MMF-om, BiH ima više vremena da sprovede reforme i vidi efekte njihove primjene.

- Moramo unaprijediti poslovno okruženje i privući investicije radi otvaranja radnih mjesta. Treba stvoriti i uslove da izvučemo novac zarobljen u bankama i usmjerimo ga u investicije - rekao je Bevanda.

Premijer RS Željka Cvijanović rekla je da zakon o platama nije uslov MMF-a i naglasila da Vlada nije i neće razmatrati smanjenje plata budžetskih korisnika.

Referendum

Na pitanje novinara da li je dio novca predviđen za finansiranje referenduma u Srpskoj, Nedim Ilahi je kazao da aranžman sa MMF-om nije povezan ni sa kojim političkim događajem u BiH.

- Aranžman je rezultat naše procjene i činjenice da ga je odobrio Izvršni odbor MMF-a - rekao je Ilahi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )