FOTO: null

Institucije BiH od 2014. godine do kraja septembra prošle godine dodijelile su, uglavnom neprofitnim organizacijama, više od 66 miliona KM nepovratnih grant sredstava bez jasnih kriterijuma i bez povratnih informacija o trošenju ovih sredstava, nalazi su

Prema nalazima Kancelarije navedenim u Izvještaju o izvršenoj reviziji učinka o temi "Upravljanje grantovima u institucijama BiH", proces dodjele grantova je netransparentan, a korisnici grantova, od kojih neki i više iz različitih izvora, ne podnose izvještaj o njihovom trošenju.

Konstatacija revizora je da postojeći način upravljanja grantovima nije efikasan niti postoje jasni ciljevi i rezultati koji se žele postići ovim finansiranjem.

Slabosti su uočene u planiranju grantova, procedurama za njihovu dodjelu, kao i u izvještavanju o rezultatima ostvarenim ovim sredstvima.

"Planiranju grantova ne prethodi utvrđivanje jasno definisanih ciljeva koji se žele postići, aktivnosti kojima će se ti ciljevi postići niti jasni i mjerljivi pokazatelji rezultata", navodi se u Izvještaju i dodaje da dodjela grantova nije uspostavljena na način koji obezbjeđuje ravnopravnu transparentnost i postupanje.

Revizori su uočili da se propisi koji detaljnije uređuju procedure dodjele grantova međusobno razlikuju po institucijama i po vrstama grantova.

Nakon što institucije dodijele grantove, ne postoji sistem praćenja i kontrole namjenskog utroška sredstava niti izvještavanja o postignutim rezultatima u ključnim pokazateljima uspješnosti.

"Praćenje i kontrola su više fokusirani na evidencije o dostavljanju izvještaja nego na suštinsku analizu ostvarenih rezultata i postignutih ciljeva. O učincima granta se ne izvještava bez obzira na sredstva koja se godinama dodjeljuju", upozoravaju revizori.

Kancelarija za reviziju institucija BiH, koja godinama u izvještajima o finansijskoj reviziji institucija BiH ukazuje na probleme koji se tiču upravljanja grantovima, utvrdila je da su u određenim slučajevima zaobiđene propisane procedure za njihovu dodjelu.

Imajući u vidu navedene nalaze, Kancelarija za reviziju dala je preporuke Savjetu ministara BiH, Ministarstvu finansija i trezora i svim institucijama BiH čijom bi se implementacijom doprinijelo efikasnijem upravljanju grantovima i ostvarenju ciljeva.

Preporučeno je i da se preciznije definišu grantovi i obezbijede uslovi za pouzdano evidentiranje izdataka za grantove, bolje planiranje i evidentiranje grantova te nadzor nad namjenskim utroškom sredstava.

Institucije BiH grantove odobravaju iz budžetskih sredstava, tekuće rezerve i donacija.

U pomenutom periodu, grantovi su odobravani za različite namjene - sufinansiranje projekata kulture, sportskih manifestacija, programa povratka izbjeglica, rješavanja problema Roma, poboljšanje rada sudova i tužilaštava, zapošljavanja, zdravstvene zaštite itd.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )