FOTO: trebinje.rs.ba

Nekoliko nevladinih organizacija, su kroz monitoring javnih nabavki za prvih pet mjeseci ove godine, utvrdili ponovo brojne nepravilnosti, netransparentnosti, te kršenja Zakona o javnim nabavkama. Monitoring su vršili nad 1.338 nabavki, ukupne vrijednosti 400 miliona maraka. Zabilježeni su slučajevi - od specifikacija tendera koje pogoduju isključivo jednom ponuđaču, do prezimena osoba zaduženih za izradu dokumentacije koja su ista kao i kod vlasnika kompanija koje su dobile posao.

Kako do skupocjenih automobila po želji pojedinaca u institucijama?

Evo primjera: Tenderi raspisan na način da samo određena marka, određeni ponunđač ima sve tražene specifikacije. Slučaj je to s nabavkom Škode Superb u Općini Tomislavgrad. Cijena 57 hiljada mraka. Bez PDV-a.

Sličan slučaj i u institucijama Brčko Distrikta - s tim što se tamo preferira Passat, cijene 52 hiljade maraka. Također bez PDV-a.

"Nabavka veća od pola miliona maraka. Dva vatrogasna vozila. Grad Istočno Sarajevo. Gdje se specifikacije, dimenzija, dužina, širina, visina, karakteristike kao što su klirins, maksimalni ugao uspona, preopterećenje, tačno vidite da je to traženo vozilo Kamaz", tvrdi je Aleksandar Draganić, EDA.

Isti princip i u preduzeću Srednjobosanske šume. Dva traktora od 70 hiljada bez PDV-a, isključivo je mogao ponuditi kineski YTO.

Interesantno je i održavanje. Posebno luksuznih vozila. Iz kabineta predsjednika i potpredsjednika Federacije - za Audi 6 predvidjeli su 40 hiljada maraka u jednoj godini. Ta odluka je poništena.

A Ministarstvo poljoprivrede RS je 50 hiljada maraka namjerava ponuditi samo jednom serviseru. Za najraznovrsnije marke automobila.

Sagovornici smatraju - posao je trebao biti podijeljen na lotove.

"Kako bi veći broj ponuđača pa i onih malih i srednjih preduzeća mogao da se prijavi na jedan tender", smatra Aleksandra Martinović, TI BiH.

Interesantne su nabavke i u IT sektoru. Za usluge održavanja postojeće aplikacije BH Pošta u 2019. planira 170 hiljada mraka. Tradicionalno taj posao već četvrtu godinu obavlja kompanija Netvision. No, prije četiri godine BH Pošta izdvajala je za te usluge 42 hiljade maraka. Danas, iako se, kada je riječ o aplikaciji ništa ne mijenja, cijena održavanje je četiri puta viša.

"Kod Elektro-Hercegovine nabavke Microsoft licenci imamo direktno kršenje Zakona gdje oni traže uspješnu realizaciju tri ugovora čija je zbirna vrijednost najmanje 166 hiljada, što je duplo više od procijenjene vrijednosti, iako se smije samo tražiti onoliko koliko je vrijednost ugovora, znači preveliki zahtjevi se traže za takvu nabavku", priča Igor Vukajlović, UG Tender.

U institucijama BiH omiljena poslastica je sladoled. Čokolada s komadićima. Jagoda s komadićima. Lješnjak. Panna Cotta. Rijetko koji ukus na podugoj listi je izostavljen.

Zanimljiv tender i u Hercegbosanskim šumama Kupres. Za opštu potrošnju u Planu javnih nabavki stoji 13,5 hiljada maraka. U tenderskoj proceduri 25 hiljada. Evo i specifikacija za Uvin H čaj:

"List medvjetke 30%, korijen zečjeg trna, 25%, zelen preslice 20%, zelen vrijeska 10%, list breze 10%, kukuruzna svila 5%", kaže Martinović.

Na godišnjem nivou milioni budžetskog novca troše se na javne nabavke. Iz udruženja koja vrše monitoring navode: Među ključnim razlozima konstantne netransparentnosti, i sumnjivih okolnosti pod kojima se ugovori sklapaju - jesu neadekvatne reakcije, kako Agencije za javne nabavke, tako i pravosuđa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )