FOTO: null

Nivo rijeka Drine i Save na području Bijeljine je izuzetno nizak za ovo doba godine i ne očekuje se značajan rast vodostaja, izjavio je Srni Milenko Petričević iz gradske Civilne zaštite.

On je dodao da bi u narednih dan-dva moglo doći do povećanja nivoa vodostaja, s obzirom da se za vikend najavljuje temperatura i do 15 stepeni Celzijusevih, ali da gradska Civilna zaštita redovno prati stanje na svim vodotocima. 

Petričević je rekao da bijeljinska Civilna zaštita redovno dobija informacije od Hidroelektrane Zvornik o procjeni dizanja vodostaja. 

"Jučerašnji vodostaj Save u Županji uzvodno bio je izuzetno mali, samo plus 18 centimetara, a ona, inače, kad ide u vanrednu odbranu od poplava dosigne 850 centimetara", naveo je Petričević. 

Petričević napominje da, s obzirom da je danima vodostaj rijeka izuzetno nizak, voda ne može doći iznenada, te podsjetio da je Drina imala protok od 50 i 70 metara kubnih u sekundi, a normalno je da u ovo doba godine protok Drine bude i 300 do 400 metara kubnih u sekundi. 

Za vrijeme poplava, poređenja radi, Petričević je naveo da je protok ove rijeke bio 4.000 metara kubnih u sekundi. 

"Bojazni od naglog otapanja nema, bez obzira na najavljene visoke temperature za vikend, pogotovo što se već od utorka sljedeće sedmice najavljuju nove padavine ali i malo hladnije vrijeme", kaže Petričević. 

Led koji se topi, opasniji je i za vozače i za pješake, čak i više nego tokom ledenih januarskih dana, pa iz nadležnih službi upozoravaju građane na dodatan oprez.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )