FOTO: pixabay

Ljekar i trener savjetuju koliki procenat masti, vode i mišića u organizmu je idealan

Klasična vaga pokazuje samo tjelesnu masu, dok sofisticiranije vage, često postavljene u nekim boljim fitnes centrima, očitavaju procenat masti, kostiju, vode i mišića u tijelu. Kada raspolažemo tim informacijama možemo da dobijemo sveobuhvatnu sliku o svojoj fizičkoj spremi i da uvidimo na čemu je potrebno da poradimo, a čime smo zadovoljni.

Koštana masa

Prema proizvođačima pametnih vaga marke Withings, prosječni udio koštane mase u ukupnoj tjelesnoj težini kod žena iznosi 2,5 i 4 odsto i mijenja se s godinama, s obzirom na to da su kosti najsnažnije u dvadesetim i tridesetim godinama života, prema Nacionalnom institutu za zdravlje u SAD.

Zašto je to važno? "Premali procenat koštane mase može da poveća rizik od preloma", kaže dr Erik Fam za Women's Health, a prenosi 24sata.hr. Dobre navike, kao što je vježbanje i ishrana bogata svježim namirnicama, povećaće masu kostiju. Prema istraživanjima, veća gustina kostiju smanjuje rizik od osteoporoze.

Količina vode u tijelu

Ova veličina odnosi se na procenat tjelesne mase koja je fluidna. Ljudsko tijelo sadrži 50 do 75 odsto vode, a koliko je ima u tijelu zavisi od starosti organizma, pola, nivoa hormona i hidratacije. Većina žena ima od 45 do 60 odsto vode u tijelu, a muškarci 50 do 65 posto.

Zašto je važna: Analiza impedencije tijela (Bio Impedance Analysis - Mjerenje Bioelektrične impedencije, kojim se izračunava udio masti, kostiju i mišića u tijelu) može da odredi ukupni procenat vode koja se nalazi u našim ćelijama i procenat izvan ćelija, nazvan vanćelijska tečnost, kaže Fam i dodaje: "Previše vanćelijske tečnosti može da ukaže na probleme sa srcem, jetrom, na neuhranjenost ili bolest bubrega."

Udio masnog tkiva

Udio masti sastoji se od esencijalnih tjelesnih masti i masnih naslaga. Esencijalno masno tkivo bitno je za održavanje životnih funkcija. To su masne ćelije koje grade nerve, koštanu srž, ćelije i mišiće. Kod žena su esencijalne masti posebno važne za reproduktivnu funkciju i dojenje.

Visceralne masti malaze se oko unutrašnjih organa i opasnije su za zdravlje od potkožnih.

Prema Vitingsu, zdrav udio masti u tijelu je:

Godine 20 do 39: 8 do 20 odsto za muškarce, 22-33 odsto za žene

Godine 40 do 59: 11 do 22 odsto za muškarce, 24 do 34 odsto za žene

Godine 60 do 79: 13 do 25 odsto za muškarce, 25 do 36 odsto za žene

Zašto je važno? “Kao opšte pravilo, niži procenat tjelesne masnoće ukazuje na bolje zdravlje”, kaže dr Fam. Muškarci i žene s većim procentom tjelesne masti imaju veći rizik za kardiovaskularne bolesti, hipertenziju, dijabetes, srčani i moždani udar i neke vrste raka, dodaje dr Fam.

Udio masnoća može biti i pretjerano nizak, pa tako žene koje imaju manje od 15 odsto masnoća mogu da razviju stanje koje se naziva amenoreja, uslijed kojeg dolazi do izostanka menstrualnog ciklusa.

Mišićna masa

Tijelo ima tri tipa mišića: skeletni, glatki i srčani. Mišićno tkivo je gušće, u poređenju sa masnim. Mišići zauzimaju manje mjesta u tijelu nego mast, pa dvije osobe s jednakim brojem kilograma i različitim procentom mišića mogu da izgledaju sasvim drugačije (vitkije izgleda osoba s većom mišićnom masom).

Prema Vitingsu, zdravi rasponi za mišićnu masu su:

Godine 20 do 39: 75 do 89 odsto za muškarce, 63 do 75,5 posto za žene

Godine 40 do 59: 73 do 86 posto za muškarce, 62 do 73,5 posto za žene

Godine: 60 do 79: 70 do 84 posto za muškarce, 60 do 72,5 posto za žene

Zašto je važna? Veća mišićna masa znači i brži metabolizam i uopšte bolje ukupno zdravstveno stanje. "Veća mišićna masa dovodi do ubrzavanja metabolizma, pa će osoba koja ima veći procenat mišićne mase potrošiti više kalorija u mirovanju u poređenju s nekim s nižim procentommišićne mase", kaže dr Fam.

Viši nivo mišićne mase takođe može da onemogući razvoj dijabetesa, prema istraživanju objavljenom u Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Kako starimo, gubimo mišićnu masu i postajemo skloniji padovima. Gubitak mišićne mase uzrokuje gubitak ravnoteže i snage, pa je zato redovna vježba ključ dobrog zdravlja u kasnijim godinama.

Savjet trenera: Umjesto da se fokusirate na trošenje kalorija, poradite na izgradnji bazalnog metabolizma. Trenirajte s tegovima kako biste povećali mišićnu masu, pa zahvaljujući tome nećete morati neprestano da budete na dijetnom režimu ishrane. Naravno, ne zaboravite da je važno da pripazite na način ishrane, važno je da ona bude zdrava i ujednačena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )