FOTO: Shutterstock

Zimi, biljke zahtujevaju posebno pažljivu njegu, jer su oslabljene i uspavane.

Zimi se tlo u posudama biljaka suši mnogo sporije nego ljeti. Ako stalno dodajete vodu u mokru podlogu zamije ili biljke poznate koja privlači novac, ona će postati kisela.
 
U njemu će se naseliti buđ, a lukovice drva novca će istrunuti. Spolja, to se manifestuje premazom na površini supstrata i žutilom lisnih ploča. Iz posude može doći neprijatan miris.
 
Kako zaliti drvo novca u hladnoj sezoni?

Zalivanje treba da bude rijetko i oskudno. Za taj kratak period, dok je napolju hladno, a grijanje još nije uključeno, bolje je uopšte ne zalivati biljku. Zatim se zalivanje vrši 1-2 puta mjesečno.
 
Tačna učestalost zavisi od stanja tla u saksiji. Zemljana kugla bi trebalo da se skoro potpuno osuši. Da biste to provjerili, možete zabiti drveni štap za suši u zemlju.
 
Zatim ga izvadite i procijenite stanje podloge.
 
Zalivanje treba vršiti samo toplom vodom. Nakon zalivanja, obavezno potpuno uklonite višak vlage iz posude. I bolje je zaliti drvo novca u kadi tako da višak vode slobodno odlazi kroz drenažne rupe u saksiji, prenosi Krstaricu.
 
Veličina saksije takođe utiče na učestalost zalivanja. Ako je saksija velika, tlo u njemu će se duže sušiti.
 
Zimi, biljke zahtjevaju posebno pažljivu njegu, jer su oslabljene i uspavane. U ovom periodu treba se pridržavati pravila – manje je bolje!
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )