FOTO: InfoBijeljina.com

Na području Banjaluke realizovana je regionalna akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju s akcentom na kontrolu posjedovanja zimske opreme.

Zbog neposjedovanja zimske opreme sankcionisano je 628 vozača, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS poručuju da građani treba da poštuju pravilo posjedovanja zimske opreme, ne samo zato što je to zakonska obaveza, već i zbog lične bezbjednosti.

Napominju da je najbezbjednije korišćenje zimskih guma, a za neposjedovanje zimske opreme kazna je 40 KM.

– Naravno da u ovim uslovima, evo i snijeg je počeo da pada, ono što bi bilo najbolje su zimski pneumatici. Puno bolje se ponašaju u zimskim uslovima, kraći je zaustavni put nego kod ljetnih pneumatika, iako zakon dozvoljava da imate i ljetne pneumatike dubine gazećeg sloja najmanje četiri milimetra i lance u opremi vozila. Dakle, prije svega zbog bezbjednosti – apeluje zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS,  Milija Radović.

Dodaje da su veliki problemi na vijaduktima i mostovima, gdje usljed niskih temperatura dolazi do kondenzacije vode, koja stvara led.

– Takvim putem onda ne možete da prođete neometano, vozilo ide lijevo-desno, što može biti opasno – ističe Radović.

Objašnjava kakve posljedice to može da izazove.

– Vrijeme je već pokazalo da ako imate neodgovarajuće pneumatike na vozilu, iako ne očekujete, čak iako nema leda, a vi naiđete malo jačom brzinom i ako imate usput loše gume, imate sve preduslove da dođe do saobraćajne nezgode, sletanja vozila s kolovoza, prelaska na drugu traku – objašnjava Radović.

Apeluje na vozače da se ponašaju odgovorno, posebno ukoliko planiraju odlazak na duži put.

– Ako se krećete na neki duži put i prelazite preko planinskih prevoja dovešćete se u situaciju da možda blokirati saobraćajnicu ili ćete morati da sačekate da vas neko pogura, ostaćete negdje usput, nećete moći ni napred ni nazad. Sve su to neprijatne situacije koje se mogu desiti ukoliko nemate odgovarajuću zimsku opremu – ističe Milija Radović.

– Apel za upravljače puteva; oni su po pravilniku obavezni da prate vremensku prognozu, da izvrše preventivno posipanje rano ujutro, kako je to pravilnikom propisano, da posipaju so i sve što treba da ne bi došlo do stvaranja leda i svih posljedica koje ovakvo vrijeme sa sobom nosi – kaže Radović

Dodaje da je zima počela i da se „ne smije dešavati da ujutro imamo zaleđene dijelove kolovoza“.

U periodu od 15.11. ove do 15.04. naredne godine zakonski je obavezno posjedovanje i korišćenje zimske opreme.

Iz Policijske uprave Banjaluka najavljuju da će i u narednom periodu realizovati i sprovoditi akcije iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, s ciljem poboljšanja stanja u ovoj oblasti. Policija poziva učesnike u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih pravila i da poštuju saobraćajne propise kako bi zaštitili svoj i život ljudi u svojoj okolini.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )