FOTO: null

Beograd - Pripadnici Vojske RS su prije 23 godine, 21. januara 1993. pretukli saborca Srđana Aleksića, koji je od posljedica premlaćivanja pao u komu te šest dana kasnije i preminuo.

Grupa rezervista VRS tog dana je na trebinjskoj pijaci maltretirala i tukla Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja. Aleksić mu je priskočio u pomoć pa su vojnici i njega napali. Tukli su ga kundacima, što je za posljedicu imalo fatalan ishod. Srđanov otac Rade tada je napisao čitulju u kojoj je naveo:

"Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost". Srđan je imao 26 godina kada je ubijen. Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko mjeseci kasnije, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca. Srđan Aleksić je posthumno dobio Povelju Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH. Nekoliko gradova u regionu je ulice nazvalo njegovim imenom. Režiser Srđan Golubović snimio je film "Krugovi", a RTS 2007. dokumentarni film "Srđo".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )