FOTO: null

Odlazak fiksnog telefona u istoriju usljed tehnološkog buma, trenutno koče nostalgičari i navika građana da imaju tu mogućnost

Odlazak fiksnog telefona u istoriju uslijed tehnološkog buma, trenutno koče nostalgičari i navika građana da imaju tu mogućnost, pa će ova vrsta usluge, "opstati" bar jos desetak godina.

Prvo istorijsko "alo" u Beogradu rekao je Panta Mihajlović, savjetnik Nikole Tesle, 14. marta 1883. godine i od tog dana fiksni telefon postepeno je osvajao prestonicu, ali i cijelu Srbiju. Danas se čini kao da se taj krug zatvara, dok nove tehnologije preuzimaju teren. Prema podacima RATEL-a, broj korisnika fiksne telefonije posljednjih godina u blagom je padu, ali je zato saobraćaj u fiksnoj mreži tri puta manji nego prije 10 godina, što ukazuje da građani daleko manje koriste fiksni telefon, samo i dalje od njega ne odustaju.

Operateri se redom slažu da fiksni telefon još "drže" tradicija i navika, te ocjenjuju da će opstati bar još desetak godina. Generalni direktor VIP Mobile Dejan Turk i sam, kaže, koristi ponekad fiksni telefon. "Trend smanjivanja će se nastavljati, ali mislim da će uvijek postojati ljudi koji su naviknuti na fiksni telefon i upotrebljavati ga. Uvijek će biti nostalgičara. I ja ponekad kada sam u kancelariji upotrebljavam fiknsi telefon", rekao je on u izjavi Tanjugu.

U Telenoru kažu da fiksni telefon u suštini nije neophodan, ali opstaje jer ga starija populacija ipak preferira. "U suštini vam ne treba, ali stariji, roditelji sa mlađom decom, ili naprosto ljubitelji, ponekad preferiraju staromodne telefone. Zato će fiksni biti u upotrebi bar još 10-ak godina", rekao je generalni direktor Telenora Srbija Uve Fredhajm.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )