FOTO: novi.ba

Još od antičkih vremena poznata su ljekovita svojstva jagoda. Ovo voće izuzetne arome i lijepog izgleda veoma je ukusno i zdravo. Obiluje vitaminima A i C, vlaknima, gvožđem i folnom kiselinom.

Jagode jačaju imunitet
Blagotvorne su pri oporavku od bolesti, jačaju imunitet, prevencija su kod bolesti želuca, pomažu u liječenju artritisa, reume, anemije, olakšavaju tegobe kod kamena u bubregu, blagotvorno djeluju na povećan holesterol i povišen krvni pritisak. Osim toga, jagode ubrzavaju metabolizam i usporavaju starenje.

Čaj od peteljki
Jednu kafenu kašičicu usitnjenih peteljki šumskih ili baštenskih jagoda preliti čašom ključale vode. Neka odstoji poklopljeno 20 minuta. Piti tri puta dnevno. Ovaj čaj prijatnog ukusa odlično je pomoćno sredstvo u terapiji oboljelih od kancera.

Koliko je sočan plod ovog voća koristan u nekim medicinskim stanjima, ne čudi da su ljekoviti i dijelovi biljke koji se obično uklanjaju. Zato, prilikom čišćenja jagoda, ne treba bacati listiće oko ploda i peteljke. Zagovornici ruske narodne medicine koriste ovaj "otpad" u liječenju mnogih oboljenja.

Osušite peteljke i listiće jagoda
Peteljke i listiće jagoda trebalo bi osušiti i čuvati kao vitaminsku rezervu. Oni imaju više vitamina C nego njeni plodovi, a kao i plodovi sadrže iste mikroelemente (gvožđe, bakar, cink, mangan, hrom, olovo i kadmijum).
 
Čajevi od peteljki i listića jagode jačaju nervni sistem i djeluju protivstresno. Odlično su sredstvo za otklanjanje umora i depresivnih stanja, blagotvorni su za krv i poboljšavaju stanje bubrega. Odlični su i za oboljele od dijabetesa, jer utiču na normalizaciju šećera u krvi.
 
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )