FOTO: null

Nacrtom zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama RS predviđene su novčane kazne i do 1.500 KM za fizička lica, odnosno 6.000 KM za pravna lica, kao i zabrana prisustva sportskim događanjima u trajanju do tri godine, te zabrana vršenja djelatno

Dokumentom, koji se pred poslanicima Narodne skupštine treba naći 15. septembra, definišu se obaveze i odgovornosti organizatora sportskog dešavanja i učesnika, te oblast sankcionisanja. Pored novčane kazne, propisana je i mogućnost alternativnog izricanja kazne zatvora, odnosno zabrane vršenja djelatnosti za pravna lica, ali i dvostruko kažnjavanje primjenom propisa i iz oblasti javnog okupljanja ili sporta, postupanje na utakmicama visokog rizika, te ozbiljnija edukacija navijača.

"Sportske organizacije dužne su da podstiču organizovanje i dobro ponašanje klubova svojih navijača i navijača uopšte, ostvaruju saradnju sa klubovima svojih navijača i iniciraju određivanje redara iz njihovih redova, radi pružanja pomoći organizatorima sportskih priredbi u održavanju reda, vrše odgovarajuće informisanje svojih navijača, koordinišu aktivnosti sa klubovima svojih navijača...", navodi se u nacrtu zakona.

Muhamed Ibrahimbegović Fišer, bivši fudbaler FK Borac i istaknuti sportski radnik, ističe za "Nezavisne" da bi na ovaj način u dugoročnom pogledu trebalo da se popravi situacija na sportskim terenima.

"Kao sportista sam posebno osjetljiv na pojavu huliganstva na sportskim tribinama, pa se nadam da će predviđene sankcije vremenom srušiti ograde i žice koje, nažalost, dijele sport i navijače u ovom trenutku", napominje Fišer. Prije početka, za vrijeme trajanja i po završetku sportske priredbe povećanog rizika, organizator je dužan da obezbijedi odvajanje grupa gostujućih navijača prodajom ulaznica na odvojenim i posebnim prodajnim mjestima, obezbijedi da se u prodaju puste samo ulaznice za mjesta za sjedenja, a preko sredstava informisanja podstiče gledaoce na korektno ponašanje... Pored zatvorske kazne, za napad na takmičara predviđena je i zabrana ulaska na utakmice do tri godine, a na utakmicama povećanog rizika organizator je dužan da obezbijedi da jedno fizičko lice ne može da kupi na prodajnom mjestu više od pet ulaznica, tehnički osigura prostor, razdvoji navijače, omogući sjedišta koja se ne mogu odvaliti korištenjem fizičke snage...

"Kaznom zatvora od 30 do 60 dana za prekršaj biće kažnjeno fizičko lice ako fizički napadne takmičara, učestvuje u fizičkom obračunu između gledalaca na sportskoj priredbi u kojem učestvuje preko pet lica, ako fizički napadne sudiju, delegata ili drugo službeno lice, policijske službenike ili pripadnike agencije za obezbjeđenje lica i imovine ili redare", navodi se u zakonu. 

Konstitucija zakona je prvi preduslov da se situacija popravi, ocijenio je sociolog Ivan Šijaković, navodeći da je to "mehanizam kojim se čovjek kao humana i svjesna životinja u gomili i masi kontroliše u reakcijama po inerciji".

"Ključna stvar je primjena ovog zakona, koja ne bi smjela izostajati. Takođe, posebno su dobre zatvorske kazne, ako se primjenjuju, još ako bismo to definisali kao društveno koristan rad i za one koji nemaju da plate kaznu ili će odugovlačiti s njom", naglašava Šijaković. 

Član Upravnog odbora FK Slavija iz Istočnog Sarajeva Dragan Škrba podsjeća da je i do sada bilo kažnjavanja pravnih lica.

"Oštrije sankcije pozdravljam, kao i edukaciju navijača, koja je nužna. Primjena zakona ipak će biti presudna, a ne samo njegovo donošenje. Treba tome najozbiljnije pristupiti kako bismo huliganstvo zauvijek otjerali sa sportskih terena", zaključuje Škrba.


Kazne za pravno lice

Od 3.000 KM do 6.000 KM, ako organizator

  • ne osigura nesmetano i bezbjedno održavanje sportske priredbe
  • ne vrši nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih ovim zakonom
  • ne preduzme propisane preventivne mjere
  • ne obrazuje redarsku službu ili ne angažuje agenciju za obezbjeđenje


Kazne za fizičko lice

Od 600 KM do 1.500 KM ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana, ako

  • učestvuje u fizičkom obračunu gledalaca na sportskoj priredbi ili takmičara
  • se nedolično i uvredljivo ponaša
  • izaziva mržnju ili netrpeljivost, ističe transparente, zastave ili druga obilježja koja iskazuju ili podstiču mržnju ili nasilje

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )