FOTO: null

U Bijeljini je danas održana manifestacija “Otvoreni Agrodan” koja je okupla stručnjake, poljoprivrednike Semberije i predstavnike firmi za proizvodnju sjemenskog materijala iz regije, a čiji je zajednički cilj efikasna i zdrava poljoprivredna proizvodnja

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vesna Milić je u ime organizatora ocijenila da je posjećenost manifestacije bila velika i da njen značaj pokazuje uključivanje susjednih opština Ugljevik i Lopare u rad skupa, kao i učešće stručnjaka sa Poljoprivrednog instituta iz Banjaluke. 

Tokom skupa održana su predavanja o proizvodnji maline, organskom uzgoju povrća i o značaju hemijske analize zemljišta. 

Milićeva kaže da domaći poljoprivrednici ne posvećuju dovoljno pažnje hemijskoj analizi zemljišta, iako Poljoprivredni fakultet ima dvije odlično opremljene laboratorije. 

Ona je istakla da su cijene analize vrlo pristupačne poljoprivrednicima – 28 KM za hemijsku analizu, dok preporuka za jednu poljoprivrednu kulturu košta 17 KM. 

Stručnjak iz Beograda Nenad Vasić je na skupu u Bijeljini govorio o genetski modifikovanom uzgoju /GMOL/ kukuruza i predstavio poljoprivrednicima novi način prirodnog uzgoja čistog kukuruza i u potpunom GMOL okruženju. 

Prema njegovim riječima, dvije decenije od pojave GMOL kukuruza pokazalo se da ovakva proizvodnja nije potrebna u Republici Srpskoj i Srbiji jer je zaštita od korova na ovom području već efikasna i jeftina, a bolest kukuruznog plamenca tek zanemarljivo smanjuje prinos. 

Vasić je podsjetio da ova štetočina može da uzrokuje pojavu aflatoksina što je, kako je rekao, naduvana tema kojom EU obezbjeđuje prodaju svog mlijeka na tržištu. 

On je istakao da je u bivšoj Jugoslaviji dozvoljeni nivo aflatoksina u mlijeku bio na nivou američkog - 10 puta veći od sadašnje dozvoljene evropske granice. 

Učesnike manifestacije "Otvoreni Agrodan" pozdravio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić koji je rekao da naučna dostignuća treba da pomognu proizvođačima da postignu visoke prinose i dobre zarade u agraru. 

Ovogodišnji "Otvoreni Agrodan" održan je u gradskom Centru za kulturu, a novosti u agraru poljoprivrednicima je predstavilo i 14 sjemenskih i agrohemijskih kuća.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )